Infant Mental Health

Infant Mental Health (IMH) focust op de allerkleinsten in de samenleving, hun emotioneel en relationeel welbevinden en dat van hun ouders. In IMH staat de vroege ouder-kind relatie en de hechte relaties die de baby uitbouwt met belangrijke anderen, centraal.
Ga snel naar...

Wat is Infant Mental Health?

De IMH-visie benadrukt het belang van gezonde gehechtheidsrelaties op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. ‘Infant’ staat voor kinderen van -9 maanden tot 5 jaar. ‘Mental’ verwijst naar de sociale, emotionele en cognitieve domeinen binnen de ontwikkeling. En ‘Health’ verwijst tenslotte naar het welzijn van jonge kinderen en hun ouders of verzorgers.

Auteur?

De IMH-visie is onder andere gebaseerd op het werk van Selma Fraiberg. Fraiberg en haar collega’s in Michigan zijn belangrijke grondleggers geweest voor het therapeutisch werken met ouders en baby’s (Fraiberg et al. 1975). Fraiberg noemde het werken met baby’s als eerste infant mental health. In 1980 kwamen wetenschappers, psychologen en psychiaters die zich bezig hielden met baby’s samen om kennis en ervaring met elkaar te delen in het eerste congres van de World Association for Infant Mental Health. De IMH-visie heeft zich sindsdien verder ontwikkeld en past kennis toe van verschillende werkterreinen.

Theoretische basissen?

  • psychodynamisch gedachtegoed (Mahler, Spitz, Winnicott, Fraiberg, Stern, Raphael-Leff)
  • gehechtheidstheorie (Bowlby)
  • systeemtheorie (Fivaz-Depeursinge)

Databank kwaliteitsvolle praktijken

perinataal groepsaanbod

Perinataal Groepsaanbod

‘Draaiboek voor perinataal groepsaanbod’ is het receptenboek voor kwalitatieve en onderbouwde workshops om te werken met toekomstige en prille ouders.

Nog niet gevonden wat je zocht?
Vraag het aan team EXPOO
collega's van team EXPOO kijken lachend

Het team van EXPOO (Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien) biedt betrouwbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke informatie en kennis. Heb je vragen of suggesties, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Team EXPOO