Databank kwaliteitsvolle praktijken

Deze databank biedt een overzicht van kwaliteitsvolle praktijken uit Vlaanderen en Brussel van én voor professionals werkzaam van preventie tot hulpverlening binnen het jeugd- en gezinsbeleid.

Over de databank

Opgroeien wil kennis en inzichten over kwaliteitsvolle en onderbouwde werkwijzen om kinderen, jongeren en gezinnen te ondersteunen en te begeleiden bij elkaar brengen en nuttig maken voor professionals en beleid. Met deze databank dragen we bij tot kansrijk opgroeien voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Samen met wetenschap en praktijk brengen we kennis samen en leren we wat werkt. Zo wordt vakmanschap en professionalisering van het werkveld versterkt in functie van kwaliteitsvolle dienst- en hulpverlening.

Methodisch en onderbouwd werken

Collega's zitten samen aan tafel rond uitgetekende plannen

Het beschrijven van je praktijk helpt om hierover te reflecteren en nieuwe kennis op te doen over wat werkt en waarom. Interventies of programma's kunnen vanuit de praktijk of vanuit theorieën ontwikkeld zijn. Deze die in de praktijk zijn ontwikkeld, verrijk en verbeter je door onderbouwd te werken en gebruik te maken van bestaande vakkennis of wetenschappelijke inzichten.

oproep
Zelf een praktijk indienen?

Gebruik je zelf een interessante methodiek of heb je een veelbelovende praktijk ontwikkeld? Maak je kenbaar en inspireer anderen in Vlaanderen en Brussel.

Meer weten over een thema?

De belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar zoals wetenschappelijke inzichten, kennisdocumenten, gerelateerde onderwerpen en mooie getuigenissen.

Naar de thematische dossiers

Op zoek naar een publicatie?

In de Toolbox vind je rapporten, tijdschriftartikelen, boeken en presentaties. Je kan zoeken en filteren op jaar van type of jaar van publicatie.

Zoek een publicatie

Zelf een praktijk indienen?

Meld de ontwikkeling van een praktijk op het gebied van preventie of hulpverlening aan. Maak je kenbaar en inspireer anderen in Vlaanderen en Brussel.

Meer over het indieningsproces

Vraag het aan team EXPOO

Medewerkers van team EXPOO kijken lachend naar de camera

Het team van EXPOO (Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien) biedt betrouwbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke informatie en kennis. Heb je vragen of suggesties, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Team EXPOO