De ECLIPS-praktijk is bedoeld voor professionals (zoals medewerkers uit de kinderopvang, huisartsen, medewerkers van kind en gezin, …) die werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsleeftijd tussen 0 en 3 jaar oud.
Sneller en effectiever ingrijpen bij verontrusting en op die manier indirect bijdragen aan het verlagen van de prevalentie van kindermishandeling, is het hoofddoel van ECLIPS, zodat alle kinderen kunnen opgroeien in een veilig nest.
Dit zijn de concrete subdoelen:
De ECLIPS-praktijk omvat het toepassen van twee praktijkgidsen die professionals ondersteunen om verontrustende signalen op te merken, verontrusting bespreekbaar te maken, en er op een trauma-sensitieve manier mee om te gaan.
De praktijkgids ‘Gids voor het zien en bespreekbaar maken van verontrusting in de kinderopvang’ bestaat uit:
De praktijkgids ‘Gids voor het bieden van trauma-sensitieve zorg in de kinderopvang’ bestaat uit:
De gidsen zijn vrij toegankelijk en kunnen afzonderlijk van elkaar gebruikt worden. Er is geen vaste duurtijd die nodig is om de praktijkgidsen te gebruiken, want in feite worden ze continu gebruikt.
Om de methodiek toe te passen, wordt maandelijks het thema trauma-sensitieve zorg geagendeerd op een teamoverleg. De voorziening staat dan stil bij één van de principes van trauma-sensitieve zorg en gebruikt hiertoe ook de checklists.
Binnen het expertisecentrum Resilient People van hogeschool UCLL werd een aanbod ontwikkeld gericht op het ondersteunen van professionals die werken met gezinnen of jonge kinderen (0-3 jaar oud) in het zien van en omgaan met verontrusting over de thuissituatie.
ECLIPS is een Europees onderzoeksproject. ECLIPS staat voor ‘Enhancing the Capacity to combat chiLd abuse through an Integral training and Protocol for Childcare professionalS’. Het onderzoek werd gecoördineerd door hogeschool UCLL en uitgevoerd in Vlaanderen, Hongarije, Noord-Italië en Letland.
ECLIPS staat voor ‘Enhancing the Capacity to combat chiLd abuse through an Integral training and Protocol for Childcare professionalS’. De methodiek bevat twee praktijkgidsen die professionals handvaten bieden om verontrustende signalen op te merken, bespreekbaar te maken, en er op een trauma-sensitieve manier mee om te gaan.
Het gebruik van de gidsen werd goed gekaderd en helder beschreven. De praktijk is onderbouwd en gestaafd met Europees onderzoek.
Bij de voorwaarden voor uitvoering en overdraagbaarheid is aandacht voor de competenties van de medewerkers en kwaliteitsbewaking.
Benieuwd naar de 2 gidsen? Die kan je vinden in de toolbox:
"Het bieden van trauma-sensitieve zorg in de kinderopvang"
"Zien en bespreekbaar maken van verontrusting in de kinderopvang"
Op de website hogeschool UCLL vind je meer informatie over het ECLIPS-project inclusief opleidingen, gidsen, posters, video's en artikelen.
Ben je een professional die beroepsmatig in contact komt met jonge kinderen (0-3 jaar oud) en gezinnen? Heb je interesse in een workshop over het zien en bespreekbaar maken van verontrustende signalen en het bieden van trauma-sensitieve zorg, op maat van je organisatie? Lees dan hier alle uitleg over de workshop verontrusting over de thuissituatie.