Een groot aandeel van de mensen die in aanraking komen met politie in verband met drugs, diefstal en afpersing doet dat al op jonge leeftijd. Vandaar dat FIX zich expliciet richt op jongeren tussen 12 jaar en 25 jaar die feiten plegen. En geografisch beperkt FIX zich tot de jongeren die op het Genkse grondgebied verblijven of toch in ieder geval een zeer sterke link hebben met Genk.
Behalve deze afbakening op het gebied van leeftijd en plaats, zijn er geen andere specifieke exclusiecriteria. Middelengebruik, verstandelijke beperking, psychische kwetsbaarheid … zijn thema’s die regelmatig opduiken binnen de dossiers. Ook voor die jongeren kan een traject starten. Ongeveer twee derde van de jongeren binnen FIX heeft al een traject gekend binnen de jeugdhulp.
In eerste instantie heeft FIX als doel om de delinquente spiraal bij Genkse jongeren tussen de 12 en 25 jaar te doorbreken. Het is een doelstelling die ambitieus en vaag is tegelijkertijd. Delinquent gedrag stoppen is het ultieme doel, maar de weg ernaartoe verschilt per jongere.
Subdoelen:
Concreet zorgt de ketenaanpak voor een doeltreffende afstemming tussen diensten en organisaties op het snijvlak van welzijn, zorg en veiligheid. Ze stemmen de verschillende acties voor de jongeren en hun gezin op elkaar af en wisselen relevante informatie uit om een aantal hindernissen weg te werken die zich stellen op het vlak van jeugddelinquentie. Denk bijvoorbeeld aan het bewaken van zorgcontinuïteit, de overgang tussen minder- en meerderjarigheid en een vast aanspreekpunt voor jongeren en gezinnen.
Het voornaamste instrument van FIX is ‘de casusregisseur’. Die casusregisseur staat in contact met de ketenpartners en stelt samen met jongeren en hun netwerk een plan op. Ook bewaakt de casusregisseur de belangen van iedereen rond de tafel.
Met die aanpak krijgen jongeren weer de regie over de keuzes die ze maken. FIX start vaak in de moeilijkste periode van hun nog jonge leven. Het is net daarom van essentieel belang dat jongeren actief deelnemen aan dit traject. De samenleving moet grenzen stellen aan delinquent gedrag, maar we zijn als maatschappij ook verplicht om zowel daders, als slachtoffers, als ouders en jongeren perspectief te kunnen geven.
FIX is een project van de stad Genk, ontwikkeld binnen de afdeling Veiligheid. De Stad Genk werkt samen met de volgende partners: agentschap Opgroeien, politie CARMA, parket Limburg, CAW Limburg, gevangenis Hasselt, BAAL, Justitiehuis Tongeren, Justitiehuis Hasselt, vzw Gigos en vzw Zorggroep Zin.
Fix is een praktijk die nog in volle ontwikkeling is, maar die de commissie als zeer beloftevol aanziet. Bijzonder aan deze praktijk is dat het gaat over een integrale en geïntegreerde aanpak. Fix zet partners uit zowel zorg als veiligheid samen en voorziet een (wettelijk) kader waarbinnen intensieve afstemming, samenwerking en infodeling mogelijk is. Mooi aan deze praktijk is dat de regie in handen ligt van een casusregisseur, maar de jongeren en hun netwerk doorheen het hele traject mee aan het stuur zitten.
De aanpak van FIX is helder beschreven, met ook de nodige aandacht voor uitvoerbaarheid en kwaliteitsbewaking. De commissie kijkt met veel belangstelling uit naar de verdere doorontwikkeling van deze praktijk en de vooropgestelde ambitie op het gebied van theoretische en empirische onderbouwing.
Samenwerken gaat niet vanzelf. Welke belangen spelen bij de diverse organisaties? Wie neemt welke rol op? Wie heeft welk mandaat? Kijk hier voor meer informatie over samenwerken.
KOMPAS+ (KetenOndersteuning Minderjarige Plegers Antwerpen Stad plus) is een samenwerkingsverband tussen jeugdhulpverlening, onderwijs, geestelijke gezondheidszorg, stad Antwerpen, lokale politie Antwerpen, parket van de procureur des konings en rechtbank te Antwerpen en jeugdadvocatuur.
In deze Koffie met Kennis staat het krachtgericht werken met jeugddelict centraal.