‘Dit was echt iets voor ons’

De praktijk open-hart-cirkels is kwaliteitsvol en volledig beschreven. Het is nog een startende praktijk, daarom is hier nog heel wat doorontwikkeling te verwachten. Zo staat het zwart op wit op de databank kwaliteitsvolle praktijken op de site van Opgroeien. Sieska Baert van initiatiefnemer vzw Re-Member kan het helemaal beamen. “Dit is bemoedigend én helpend.”

Een open-hart-cirkel is een ontmoeting waarin we een verbindende dialoog creëren voor al wie geraakt is door een crisis of vastgelopen situatie. In een cirkel van veiligheid en gedragenheid nodigen we een gezin uit om angst, liefde, verdriet en verlangens te uiten en te beluisteren.

Open-hart-cirkels zijn er voor jongeren, jongvolwassen (tot 25 jaar), hun familie en omgeving die erg uitgedaagd worden door het leven waarbij ze psychisch lijden, worstelen met verdriet en pijn en vastlopen in een crisissituatie. Ze hebben het verlangen om naar elkaar toe te groeien en beweging te krijgen in wat hen tijdelijk verlamt of overspoelt. 

Snel overtuigd

Vzw Re-Member werkt voor de open-hart-cirkels samen met tal van jeugdzorgorganisaties. Via één van die partners, vzw De Wissel, kreeg Sieska Baert de tip om de praktijk in te dienen bij de databank. Tegelijk kwam ook het signaal van Opgroeien zelf dat dit een mooie praktijk was om te reviewen. “We waren snel overtuigd”, vertelt Sieska. “Dit was echt iets voor ons en het kwam op het juiste moment. In die periode waren we volop in de fase van de implementatie en de verdere ontwikkeling van de open-hart-cirkels in Vlaanderen.”

Het traject was intens, maar wel inspirerend. Sieska: “Gelukkig was er al voorbereidend werk geleverd. We konden putten uit wetenschappelijk onderzoek dat eerder was gedaan, zo’n twee jaar geleden. Het grondplan – zeg maar sjabloon – dat Opgroeien ter beschikking stelt, is zeker helpend. Het blijft natuurlijk veel werk om alles uit te schrijven en helder te verwoorden. Ik heb het een stuk in werktijd kunnen doen, maar er ook veel privé-tijd in gestoken. Lastig, maar het was het waard.”

Reflectief proces

Tegelijk is het een reflectief proces over het eigen werk, stelt Sieska vast. Er worden vragen gesteld. Zoals deze: Welke competenties verwachten we eigenlijk van iemand die een open-hart-cirkel wil begeleiden? Of wat zijn onze kwaliteitscriteria en hoe maken we de praktijk overdraagbaar? “Dat waren zaken waar we zelf min of meer mee bezig waren, maar niet grondig genoeg.” 

De feedback vanuit de commissie krijgen was spannend. “Alsof je luistert naar de beraadslaging van de jury na een examen (lacht). Dat was eigenlijk wel tof. Je krijgt veel positieve punten te horen en ook constructieve tips. Dat is bemoedigend én helpend tegelijk.”

Helemaal akkoord dat er nog doorontwikkeling mogelijk is, knikt Sieska. “Op zich bestaat de praktijk nog niet lang. We blijven altijd in ontwikkeling, zoals zo veel andere praktijken. Iets wat in de databank zit, kan nooit volledig af zijn.”

Na de revisie komt de publicatie op de databank, op de website van Opgroeien. “Af en toe krijgen we een mailtje binnen met een concrete vraag. Dan is het handig om naar de databank te verwijzen, daar staan alle documenten op. Wat het is, voor wie het is, hoe we concreet aan de slag gaan en telkens verwijzingen naar de onderbouwing en theoretisch kaders. Wie concreet met het concept van open-hart-cirkels aan de slag wil gaan, kan daar alles vinden. Dat is superhandig.”

Koppeling subsidies

Op één punt zou Sieska graag verandering zien. Een positieve review is op dit moment niet expliciet gekoppeld aan een erkenning of (extra) subsidies vanuit de Vlaamse overheid. “Beetje jammer, toch?”, zegt ze. “Extra ondersteuning zou welkom zijn om onze praktijk verder te ontwikkelen. Vanuit kwaliteitsbewaking zou ik dat een logische verdere stap vinden.”

De overheid zou bijvoorbeeld ook bij oproepen of uitbreidingsrondes in de selectiecriteria kunnen inschrijven dat wie een positieve review heeft gehad een streepje voor heeft. Of dat de praktijk minstens kwaliteitsvol beschreven moet zijn, via de databank of een andere procedure. “De overheid vraagt om onderbouwd te werken, als je dit kan bewijzen, lijkt het mij logisch om dit ook financieel te honoreren.” In ieder geval lijkt de meerwaarde voor vzw Re-Member duidelijk te zijn. “Een positieve review zien we als een aanbeveling vanuit de overheid.”

De balans is positief. Toch nog een paar tips voor andere organisaties die het overwegen. “Het is fijn als er vanuit de organisatie wat tijd wordt vrijgemaakt. Als er een trekker is die dat met veel enthousiasme en goesting doet, dan blijf die persoon dat ook vasthouden. En dat is wel nodig. Niet iedereen vindt dit een leuke opdracht om te doen. Maar als er iemand is die het ziet zitten: niet twijfelen: zeker doen. Je wordt door Opgroeien warm ondersteund en de feedback wordt mondeling extra toegelicht. Dat vond ik heel motiverend om te blijven doorgaan.

“Als er een trekker is die dat met veel enthousiasme en goesting doet, dan blijf die persoon dat ook vasthouden. En dat is wel nodig.”
Profielfoto Sieska Baert, afdelingsverantwoordelijke mobiele hulpverlening vzw Re-Member
Sieska Baert, Vzw Re-Member

Open-hart-cirkels

open hart cirkels

Een open-hart-cirkel is een ontmoeting en creëert een verbindende dialoog voor al wie geraakt is door de crisis of vastgelopen situatie. In een cirkel van veiligheid en gedragenheid wordt een gezin uitgenodigd om angst, liefde, verdriet en verlangens te uiten en te beluisteren.

Ontdek de praktijk