Netwerken en werkgroepen

Opgroeien is lid van verschillende internationale en Europese netwerken. Dankzij deze netwerken verbreedt Opgroeien haar expertise, worden innovatieve praktijken uitgewisseld en drukken we een stempel op het internationale beleid. Hier vind je een overzicht van alle netwerken en werkgroepen waar Opgroeien deel van uitmaakt.
Ga snel naar...

ECEC

LOGO OECD

ECEC staat voor 'Early Childhood Education and Care' en gaat over onderwijs en opvang van jonge kinderen (0-6 jaar) (OOJK). 

Het ECEC-netwerk van de OESO promoot beleidsontwikkelingen binnen het domein onderwijs en opvang van jonge kinderen en verzamelt hierover grensoverschrijdende data. Dit intergouvernementeel orgaan werd in 2007 opgestart binnen de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Het lidmaatschap van Opgroeien aan dit netwerk levert tal van voordelen op: 

  • Het ECEC-netwerk komt tweemaal per jaar samen. Dankzij deze uitwisselingen en rapporten kan Opgroeien kennis opbouwen voor beleidsontwikkeling en -onderbouwing. 
  • Het lidmaatschap garandeert ook toegang tot rapporten, workshops en best practices van andere landen die actief zijn binnen het netwerk.
  • Het netwerk is een bron van benchmarks om het Vlaamse beleid in perspectief te plaatsen. 
  • Het lidmaatschap van Opgroeien is een unieke opportuniteit om de kinderopvang in Vlaanderen nog beter op het internationale forum te brengen

Thematische werkgroep ontwikkelt Europees kwaliteitsraamwerk

De Europese Commissie heeft de laatste jaren sterk ingezet op het beleid voor 0 tot 6 jarigen, omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat deze levensjaren van cruciaal belang zijn voor de verdere ontwikkeling van kinderen. De Europese Commissie pleit dan ook voor algemeen toegankelijke, kwaliteitsvolle en inclusieve voorzieningen van onderwijs en opvang van jonge kinderen

Deze voorzieningen stimuleren namelijk niet enkel de ontwikkelingskansen van kinderen, ze kunnen ook bijdragen tot grotere betrokkenheid van en steun aan ouders. Maar, deze positieve effecten kunnen enkel gehaald worden als deze voorzieningen ook voldoende kwaliteit bieden. 

In 2012 stelde de Europese Commissie een thematische werkgroep samen bestaande uit betrokken overheden en experts uit de lidstaten met als doel een Europees kwaliteitsraamwerk (EQF) te ontwikkelen. Daarin zitten alle elementen van een sterk beleid voor voorzieningen van onderwijs en opvang van jonge kinderen vervat. In 2014 werd het EQF voorgesteld. 

Voortbouwend op dit Europese raamwerk, werden nieuwe thematische werkgroepen opgericht met als doel materiaal aan te reiken om lidstaten te ondersteunen bij de implementatie van het raamwerk en als inspiratie om hun beleid voor jonge kinderen verder vorm te geven. 

 

In de kijker - Toolkit inclusie en rapport over professionaliseren medewerkers OOJK

Kinderopvang

De afgelopen twee jaar werden goede praktijken en bewezen beleidsaanpakken verzameld om lidstaten te ondersteunen bij het ontwikkelen, bijsturen en/of implementeren van het beleid rond inclusie en de professionalisering van het personeel tewerkgesteld in opvang en onderwijs voor jonge kinderen (OOJK). De toolkit voor inclusie is ontwikkeld om voorzieningen van opvang en onderwijs van jonge kinderen toegankelijker en meer inclusief te maken. Daarnaast werd ook een rapport uitgewerkt voor het professionaliseren van alle medewerkers die opvang of onderwijs bieden aan jonge kinderen. Lees meer over de toolkit en het rapport.

Meer weten? 

Je vindt meer informatie op de website van OESO over ECEC in het algemeen en het ECEC-netwerk.  

Neem ook een kijkje bij de rapporten over kinderopvang van baby's en peuters van Opgroeien, waar je onder andere het Europese kwaliteitsraamwerk (EQF) kan terugvinden. 

ENSA

logo ensa

ENSA is een netwerk dat Europese uitwisseling in het brede sociale domein wil ondersteunen door: 

  • internationale samenwerking
  • wederzijds leren, uitwisselen van kennis en goede praktijken te faciliteren
  • deel te nemen aan Europese projecten
  • een dialoog op te zetten met de Europese instellingen. 

Concreet wordt dit aangepakt in verschillende werkgroepen: ‘Elderly’, ‘Youth’, ‘Child issues’, ‘Disability’ en ‘Social Inclusion’. Opgroeien neemt een actieve rol op als coördinator van de groep ‘Child issues’, met als belangrijke thema's toegankelijkheid van basisvoorzieningen en participatie. Binnen deze werkgroep vergroten de leden hun expertise en worden internationale innovatieve praktijken uitgewisseld. 

European Youth Care

Europese regelgeving en ontwikkelingen hebben een alsmaar groter wordende impact op de jeugdhulp. Daarom werd in de schoot van ENSA in 2013 het 'European Youth Care'-platform opgericht. 

Meer weten?

Je vindt meer informatie op de website van ENSA

European Youth Care

Logo EU Youth Care

Europese regelgeving en ontwikkelingen hebben een alsmaar groter wordende impact op de jeugdhulp. Daarom werd in de schoot van ENSA in 2013 het 'European Youth Care'-platform opgericht. Deze werkgroep is samengesteld uit overheden, koepels en voorzieningen uit de jeugdhulpsector.

De leden van de werkgroep komen regelmatig samen voor thematische uitwisselingen (onder andere over transitie uit de jeugdhulp, niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, sociaal ondernemerschap, ...) en werken aan een langetermijnstrategie rond vertegenwoordiging op het Europese niveau.

Meer weten? 

Je vindt meer informatie op de website van Youth Care

Eurochild

Eurochild

Eurochild streeft naar een samenleving waarin alle kinderen en jongeren gelukkig, gezond, zelfverzekerd en gerespecteerd opgroeien. Daarom werken de organisaties binnen dit netwerk aan positieve veranderingen in het leven van kinderen, in het bijzonder voor kinderen in armoede en achterstelling. Het Verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van het kind vormt hierbij de basis. 

Partners

Eurochild zet in op beleidsbeïnvloeding, capaciteitsopbouw van het maatschappelijk middenveld, wederzijds leren en praktijken en onderzoek uit te wisselen. Kinderen en jongeren worden actief betrokken bij verschillende aspecten van het werk. 

Eurochild werd in 2004 opgericht door een groep organisaties die voorheen samenwerkten in de Europese tak van het International Forum for Child Welfare. Eurochild werkt nauw samen met de Europese Unie, aangezien de bescherming van de rechten van het kind een van de doelstellingen en waarden van de EU is. Eurochild ondersteunt ook het werk van de Raad van Europa en het VN-Comité voor de rechten van het kind. 

Meer weten? 

Je vindt meer info op de website van Eurochild

EUROMET

logo EUROMET

De Europese Mettray Organisation (EUROMET) is een unieke Europese alliantie voor jeugdzorg. Het is een netwerk van instellingen die zowel Oost- als West-Europa bestrijken. Zij werken samen met kansarme kinderen en jongeren tussen 4 en 25 jaar en bieden onder andere onderwijs- en beroepsprogramma's aan. 

Jaarlijks wordt een symposium georganiseerd voor praktijkwerkers, academici en politici rond een specifiek thema. Om de twee jaar is er een jamboree waaraan jongeren die verblijven in instellingen kunnen deelnemen.  

Gemeenschapsinstelling De Zande in Ruiselede is stichtend lid van Euromet. 

Partners

België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Polen, Roemenië, Slovenië, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Estland maken deel uit van dit netwerk.

Meer weten?

Je vindt meer info op de website van EUROMET.

ISPCAN

ISPCAN

ISPCAN (International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect) wil wereldwijd professionals samenbrengen die werken rond preventie, behandeling en onderzoek van alle vormen van geweld, verwaarlozing en mishandeling van kinderen.

ISPCAN wil deze professionals op verschillende manieren ondersteunen: 

  • door toegang te geven tot recente informatie en onderzoek 
  • door goede praktijken te delen 
  • door het aanbieden van training, methodieken en procedures 
  • door deelname aan een multidisciplinair, wereldwijd netwerk 

Wat doet ISPCAN concreet?

  • organiseert minstens jaarlijks een congres
  • biedt e-learning modules aan rond kindermishandeling en -verwaarlozing
  • brengt maandelijks een tijdschrift uit over kindermishandeling en - verwaarlozing.
  • organiseert werkgroepen die wereldwijd experten samenbrengt rond een specifiek aspect van kinderverwaarlozing en -mishandeling. 

Meer weten?

Neem een kijkje op de website van ISPCAN.

ISSA

Logo ISSA

De visie van ISSA (International Step by Step Association) is een samenleving creëren waar gezinnen, gemeenschappen en professionals samenwerken om elk kind te versterken om zo zijn of haar unieke mogelijkheden te ontplooien en waarden zoals sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid te omarmen

ISSA is een internationale leergemeenschap getrokken door experten ECEC (Early Childhood Education and Care) uit Europa en centraal Azië. ISSA verenigt en ondersteunt professionals en partners om voorzieningen voor jonge kinderen van hoge kwaliteit te realiseren die voor iedereen toegankelijk zijn. De leden verspreiden bestaande kennis en praktijken en co-construeren nieuwe benaderingen en modellen. Opgroeien is sinds 2017 lid (‘affiliate member’) van ISSA. 

Doorheen hun werking bepleiten en ondersteunen de leden competente ECEC-systemen voor alle kinderen, met focus op de meest kwetsbare kinderen. Ze willen het bewustzijn vergroten voor het belang van de eerste levensjaren en gekwalificeerde professionals. Als toonaangevend ECEC-netwerk promoten ze kwaliteitsvolle, toegankelijke en geïntegreerde voorzieningen voor kinderen, gezinnen en praktijkwerkers

ISSA organiseert tweejaarlijks een boeiende conferentie. Ze zijn trekker van internationale projecten (bv. INTESYS, InTrans,…), netwerken (bv. REYN), onderzoeken, modellen (bv. Primokiz), … 

Meer weten? 

Neem een kijkje op de website van ISSA. Er staan heel wat materialen, tools, … verzameld in de Knowledge hub

SofS - Signs of Safety

LOGO SOFS

Signs of Safety (SofS) is een benadering die helpt om op een kracht- en oplossingsgerichte manier om te gaan met situaties waarin de veiligheid van kinderen mogelijk in gevaar is. De kern is een sterke samenwerking met ouders, kinderen en hun familie, ook als de hulpverlening gedwongen is. De hulpverlener heeft vanuit een houding van respect voor het gezin oog voor signalen van veiligheid én onveiligheid.

De benadering werd ontwikkeld in Australië en wordt wereldwijd binnen jeugdhulpverlening geïmplementeerd. Sinds 2015 wordt SofS ook geïmplementeerd binnen de diensten ondersteuningscentra jeugdzorg (OCJ) en sociale diensten jeugdrechtbank (SDJ) in Vlaanderen. In dit artikel van Welwijs vind je een beknopte toelichting over Signs of Safety en wordt ingezoomd op de implementatie ervan in Vlaanderen. 

In het najaar van 2021 organiseerde Opgroeien 2 webinars Signs of Safety met als centraal thema 'partnerschap'. Herbekijk de opnames en presentaties. 

Gathering Signs of Safety

Om de 2 jaar wordt een internationale Gathering Signs of Safety georganiseerd. Deze  bijeenkomst brengt wereldwijd praktijkwerkers, leidinggevenden en andere betrokkenen in sociaal werk samen om kennis en ervaring uit te wisselen en goede praktijken te vieren. 

In 2021 was het centrale thema 'Born to belong'. Jeugdhulp leverde een bijdrage aan deze gathering met een toelichting over hoe feedbacklussen worden ingezet na een traject van veiligheidsplanning. Het houden van feedbacklussen geeft het netwerk de kans om te reflecteren op betekenisvolle momenten tijdens de veiligheidsplanning. Het maakt ook het waardevolle werk zichtbaar van het netwerk samen met de consulent. 

Meer weten? 

Je vindt meer informatie op