De dag van

Nena, verpleegkundige: “De evolutie van pasgeboren baby naar levendige peuter is enorm interessant om te volgen"

Nena is sinds 2014 aan de slag als verpleegkundige bij Kind en Gezin: “De evolutie van pasgeboren baby naar levendige peuter is enorm interessant om te volgen. Hoeveel ze allemaal leren in die eerste levensjaren! Zo’n grote ontwikkeling maak je daarna nooit meer mee.”

750 verpleegkundigen van Kind en Gezin volgen jaarlijks meer dan 61.000 pasgeboren baby's en hun gezin op in Vlaanderen en Brussel. Dat gaat van de ontwikkeling van de kindjes opvolgen over vaccineren tot de ouders bijstaan met allerlei vragen over voeding, ontwikkeling, slaapgedrag … Benieuwd naar de werkdag van verpleegkundige Nena van Kind en Gezin Ninove-Zottegem? Ze neemt je met plezier mee op pad. 

08:00 Starten met administratie

Nena start haar werkdag met administratieve taken: mails beantwoorden, lijsten met geboortes en zwangerschappen bekijken en eerste afspraken met ouders inplannen. “Sinds corona krijg ik opvallend meer sms’jes en whatsappjes van ouders. Die probeer ik ‘s morgens ook te verwerken. Ouders vinden hun weg op verschillende manieren, we moeten dus veel kanalen bemannen (lacht). De laatste tijd hebben we veel meer contact via telefoon of beeldbellen. Bij kwetsbare gezinnen proberen we toch nog altijd zoveel mogelijk aan huis te gaan om hen beter te kunnen begeleiden.”  

08:30 De consultatieronde

Verpleegkundige Nena Thiebaut in gesprek met ouders tijdens een consultatie

“Welke kindjes komen er allemaal op consultatie? Zijn er speciale noden? Waar moeten we extra aandacht aan besteden …? Ik bereid de consultatieronde voor en overloop de aandachtspunten samen met de arts in het consultatiebureau. Daarna gaan de consultaties van start. In normale tijden zien we dan maar liefst twaalf kinderen op drie uur tijd! Tijdens corona ligt dat aantal lager, want we zorgen ervoor dat er niet te veel mensen tegelijk aanwezig zijn en tussen de consulten ontsmetten we alles grondig. De kinderen hebben verschillende leeftijden, dus ik moet telkens andere info geven en andere zaken controleren. Elk kind heeft bovendien zijn eigen ‘karaktertje’, dus het blijft altijd heel boeiend.” 

Goed luisteren naar de ouders, de ontwikkeling van het kind controleren en zoveel mogelijk info geven is niet altijd evident tijdens een consult van een kwartier. “Soms loopt het wel eens in het honderd met onze timing, maar daar proberen we goed op te letten. We nemen ook altijd de tijd om te vragen hoe het met de ouders gaat. Dat is belangrijk, zeker voor mama’s die mogelijk kampen met een post-partumdepressie.”

Na elke consultatieronde volgt er nog een kort overleg. “Mensen die niet kwamen opdagen, bellen we even op. We controleren of alle vaccinaties goed zijn ingevoerd in onze administratie en zorgen ervoor dat al het materiaal grondig ontsmet is.” 

“We nemen ook altijd de tijd om te vragen hoe het met de ouders gaat. Dat is belangrijk, zeker voor mama’s die mogelijk kampen met een post-partumdepressie”
Verpleegkundige Nena Thiebaut lacht en kijkt naast de camera
Nena, verpleegkundige

12:30 Multitasken tijdens de lunchpauze

“Mijn middagpauze hou ik meestal alleen. Door onze wisselende agenda’s vinden we moeilijk een tijdstip om samen met de collega’s te pauzeren. Daarom boeken we maandelijks een lunch met het team. Dat zijn altijd fijne groepsmomenten!” Nena werkt vaak door tijdens haar lunchpauze. “Terwijl ik mijn boterhammen opeet, check ik onze Facebookpagina en plan ik de activiteiten in die we in de kijker willen zetten. Ik bel ook ouders op om een paar huisbezoeken in te plannen. Door corona vervangen we de fysieke bezoeken soms door beeldbellen.” 

13:30 Gehoor- en oogtest

Verpleegkundige Nena Thiebaut voert een oortest uit bij een baby

Er komt een mama langs voor de gehoortest van haar dochter. Ze brengt ook haar zoon van 15 maanden mee voor de oogtest. "Deze mama laat haar kinderen opvolgen door de kinderarts, maar ze komt wel langs in het consultatiebureau voor de gehoor- en oogtesten. Terwijl ik de testen afneem, stelt ze me allerlei vragen: Wat mag mijn kind nu eten? Hoe zit het met tandenpoetsen? Mijn dochter heeft de laatste tijd vaak driftbuien, wat kan ik doen? We proberen alle ouders zo goed mogelijk te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Dat vind ik heel fijn aan onze job."

14:30 Huisbezoek bij kwetsbaar gezin

“Samen met de psychopedagoog van ons team ga ik langs bij een kwetsbaar gezin met drie kinderen. De moeder heeft een drugsverslaving en daarom volgt ook het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling het gezin op. Wij gaan regelmatig langs om een vertrouwensband met het gezin op te bouwen. Krijgen ze alles georganiseerd met een peuter en pasgeboren baby in huis, een kind dat naar school gaat en een vader die voltijds uit werken is?" 

"We stellen een aantal vragen over hun gezinssituatie en bekijken waar we kunnen ondersteunen. Die vertrouwensband opbouwen is heel belangrijk. Op momenten dat het moeilijk gaat, komen ze dan gemakkelijker bij ons aankloppen. Kwetsbare gezinnen begeleiden doe ik graag, maar het is heel intens. De combinatie met reguliere zorgtaken zorgt ervoor dat het haalbaar blijft. Die afwisseling geeft me energie om er altijd 100% voor te gaan!” 

“Kwetsbare gezinnen begeleiden doe ik graag, maar het is heel intens. De combinatie met reguliere zorgtaken zorgt ervoor dat het haalbaar blijft”
Verpleegkundige Nena Thiebaut lacht en kijkt naast de camera
Nena, verpleegkundige

16:00 Klaar voor morgen

Na het huisbezoek keert Nena terug naar huis. “Ik maak het verslag van ons huisbezoek en check mijn mails. In ons team neem ik de rol aanwezigheidsbeheer voor mijn rekening, dus ik kijk nog even na of ik verlof moet goedkeuren. Tot slot bekijk ik mijn planning voor de volgende dag, zodat ik morgen goed voorbereid aan mijn werkdag kan beginnen.

4 weetjes over verpleegkundigen bij Kind en Gezin

  1.  Kind en Gezin telt ongeveer 750 verpleegkundigen. Zij werken in een van de 57 lokale teams. Samen met al hun teamgenoten ondersteunen zij elk jaar meer dan 61.000 pasgeboren baby’s en hun gezin in Vlaanderen en Brussel.
     
  2. Verpleegkundigen doen veel meer dan vaccineren en de ontwikkeling van het kind opvolgen. Ze helpen ouders ook bij opvoedingsvragen, tijdens het consult in het consultatiebureau of online via beeldbellen of chat. Of het nu gaat over een huilbaby, een moeilijke slaper of krijsende peuter, de verpleegkundigen staan ouders bij met pedagogisch advies op maat. Als het nodig is, worden de gezinsondersteuner, psychopedagoog of sociaal werker van het team ingeschakeld om de ouders verder te begeleiden
     
  3. Tijdens de huisbezoeken en consulten in de consultatiebureaus registreren de verpleegkundigen de gegevens over de gezondheid, ontwikkeling en lichamelijke groei van elk kind. Ook de vaccinatiegegevens worden opgevolgd, net als de postnatale gezondheid van de moeder en de sociale situatie. Al die informatie wordt genoteerd in het kinddossier. Op basis van die registraties worden op regelmatige basis cijfers geanalyseerd. Zo houdt Kind en Gezin de vinger aan de pols en kan de dienstverlening beter afgestemd worden op de noden van jonge gezinnen. Die gegevens bieden dus heel wat waardevolle inzichten. Cijfers en bevindingen kan je raadplegen via Cijfers en Publicaties.
     
  4. Kinderen worden opgevolgd door Kind en Gezin tot ze de overstap maken naar school, als ze ongeveer 30 maanden oud zijn. Zodra een kind naar de kleuterschool gaat, volgt het CLB de medische, pedagogische en psychosociale ontwikkeling verder op. Kind en Gezin draagt het medisch dossier van elk kind over aan het CLB om een goede overstap mogelijk te maken.  
Andere verhalen
Kom je ook werken bij ons?
Wij zijn op zoek naar 24 nieuwe collega's! Bekijk alle vacatures.