Het verhaal van

Judith, zomerarts: “Ik heb graag contact met mensen, dat weet ik nu zeker door deze job"

Judith is een van de 43 pas afgestudeerde artsen die afgelopen zomer bij Opgroeien werkten als zomerarts. Een unieke vakantiejob, waarbij ze consultaties in het consultatiebureau afwisselt met administratief werk voor de zorgtoeslag, een extra tegemoetkoming in het Groeipakket voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte.
Judith in een consultatiebureau

“Ik ben afgestudeerd als arts aan de Universiteit Gent. Voor ik start als huisarts in opleiding (HAIO), werk ik als consultatiebureau-arts voor Kind en Gezin en ondersteun ik team Zorgtoeslagevaluatie. Zo combineer ik dus twee functies, een aangename afwisseling. Ik doe consultaties bij kinderen van 0 tot 3 jaar in de dienstverlening van Kind en Gezin. Ik doe dat in West-Vlaanderen in verschillende steden en gemeenten zoals Kortrijk, Menen en Ieper. Daarnaast ben ik ook aan de slag voor de evaluatie van de ondersteuningsnood voor de zorgtoeslag. Daarvoor werk ik vooral van thuis uit.”

“Als zomerarts stel ik de specifieke ondersteuningsnood vast bij kinderen voor wie de ouders een zorgtoeslag aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag zijn er een aantal onderzoeken nodig. Sinds kort is er nu een verkorte procedure voor een grote groep kinderen met een van de meest voorkomende aandoeningen. Als zomerarts worden we ingeschakeld om te kijken wie er in aanmerking komt voor die verkorte procedure.”

“De job van zomerarts is dus een combinatie van beide functies. Als er consultaties nodig zijn, dan neem ik die op. De rest van de tijd vul ik in met de zorgtoeslag.”

“Het voordeel van thuiswerk is dat je je dag zelf kan indelen”
Judith in een consultatiebureau
Judith, zomerarts

Afwisseling is fijn

Een baby op de weegschaal in een consultatiebureau, een vrouw steekt haar handen uit naar de baby

“Ik vind de afwisseling fijn. Ik merk wel dat ik liever consultaties doe. Het contact met zowel de ouders als de kinderen ligt mij meer dan het thuiswerk, al is het wel een voordeel dat je zelf je dag kan indelen. Deze job is voor mij de bevestiging dat ik graag contact heb met mensen, zeker nu ik in oktober start met de opleiding tot huisarts.”

“De consultaties bij Kind en Gezin zijn er voor alle kinderen tot ze naar school gaan. We volgen onder meer hun groei en ontwikkeling op en vaccineren tegen gevaarlijke infectieziektes. Ouders kunnen er ook terecht met hun vragen over voeding, slapen …”

Volledig beeld van ontwikkeling baby's en peuters

“Het is sowieso een meerwaarde om de ontwikkeling van baby’s en peuters langere tijd te kunnen opvolgen en zo een volledig beeld te krijgen. Ik merk nu dat er soms een groot verschil is in de ontwikkeling (motorisch, groei, taal, sociaal …) tussen kinderen van dezelfde leeftijd."

"Per leeftijdscategorie volgen we de ontwikkeling op met het Van Wiechenonderzoek. Als jonge arts leerde ik dus heel wat bij. De kennis die ik nu opdoe is zeker handig voor later.”

“Ik werk heel graag met jonge kinderen. Ik heb als zomerarts al veel bijgeleerd over hoe je met hen omgaat”
Judith in een consultatiebureau
Judith, zomerarts

Tips and tricks

Een peuter stapt rond in een consultatiebureau, zijn mama geeft hem een hand

Ik werk heel graag met jonge kinderen. Ik heb ook al heel veel bijgeleerd: over hoe je omgaat met kinderen, hoe je het best communiceert met ouders en nog heel wat andere tips and tricks. Ik ben ook niet alleen, in totaal zijn we met 43 pas afgestudeerde artsen die deze zomer bij Opgroeien aan de slag zijn. Daarbij zijn nog enkele andere afgestudeerde artsen van de UGent. We hebben een groep in Messenger waarin we vragen stellen aan elkaar.”

“Ik werk ook niet alleen in het consultatiebureau. Er is nog een verpleegkundige aanwezig en ook enkele vrijwilligers die bijvoorbeeld de baby’s wegen. Omdat ik nog maar pas afgestudeerd ben, heb ik soms vrij veel vragen. Het is dan fijn dat ik altijd bij de verpleegkundige terechtkan.”

Gerelateerde vacatures
Kom jij ook werken bij ons?
Andere verhalen
Kom je ook werken bij ons?
Wij zijn op zoek naar 24 nieuwe collega's! Bekijk alle vacatures.