Zorgmelding doen

Maak jij je ernstige zorgen over een zwangere vrouw en haar ongeboren kind? Als professional kan je via onderstaande contactpunten een zorgmelding doen.

Via de Kind en Gezin-Lijn op 078 150 100

  • Via de Kind en Gezin-Lijn kan je contact opnemen met het lokale team van Kind en Gezin.   
  • Geef aan dat je een professional bent en dat je je zorgen maakt over een gezin. Vermeld ook dat je gecontacteerd wil worden door een medewerker van het lokale team. Jouw boodschap komt de volgende werkdag aan in het lokale team. Een medewerker neemt dan zo snel mogelijk contact met jou op. 

Consult bij het ondersteuningscentrum jeugdzorg (OCJ) op 02 243 55 10

Heb je als professional graag advies bij een vermoedelijke verontrusting? Dan kan je contact opnemen met een consulent van het ondersteuningscentrum jeugdzorg (OCJ) en aangeven dat je een consult wenst voor een verontrustende zwangerschap.

Bereikbaar op dinsdag en donderdag van 10.00u tot 12.00u en van 14.00u tot 16.00u.

Aanmelding ondersteuningscentrum jeugdzorg Hasselt, Maaseik of Tongeren 

Soms is het niet mogelijk om aanstaande ouders vrijwillig in beweging te krijgen. Dan is een tussenkomst vanuit een gemandateerde overheidsdienst noodzakelijk om een verschil te kunnen betekenen in het leven van aanstaande ouders en het kind. Er bestaat op dit moment geen juridisch kader om tussen te komen bij ongeboren baby’s. Enkel via dit tijdelijk project is het OCJ Limburg bevoegd om tussen te komen.

Voorwaarden voor een eventuele aanmelding:

  • De aanmelding moet een gedragen beslissing zijn. Je bespreekt alles dus in teamverband.  
  • Je bespreekt de aanmelding in alle transparantie met de ouders rond de zorgen en minimale verwachtingen 
  • Je bent bereid om deel te nemen aan het aanmeldingsgesprek.

Aanmelden via M-doc

Je kan een specifiek M-doc voor een ongeboren baby versturen via Send. Het formulier en de handleiding kan je hieronder downloaden.