Praten over het digitale leven met De Digitale Vraag van Vandaag

04 maart 2024
affichebeeld digitale vraag van vandaag door Mediawijs en Bandbreedte
We staan niet altijd stil bij hoe we online leven en het krijgt niet altijd een plaats in een gesprek met kinderen, jongeren of volwassenen. Nochtans kunnen eenvoudige vragen hen prikkelen om stil te staan bij wat ze doen online en hoe iets misschien ook anders kan.

De Digitale Vraag van Vandaag wil antwoord bieden op een nood bij begeleiders uit voorzieningen voor kinderen en jongeren. Zij waren op zoek naar een gespreksstarter rond het thema ‘het digitale leven’, zowel in gesprekken als in hun ondersteuning. 

De vragen zijn gekoppeld aan de verschillende domeinen van kwaliteit van leven en bevragen zo diverse thema’s. De Digitale Vraag van Vandaag kan als kalender opgehangen worden op een of meerdere plekken in de organisatie. Zo krijgen zowel kinderen en jongeren als begeleiders vragen te zien waar ze individueel of in groep over kunnen nadenken en praten. Je kan regelmatig een andere vraag in de kijker zetten. 

In eerste instantie is de tool bedoeld voor leefgroepen maar het kan uiteraard ook gebruikt worden in andere contexten. Zoals in een klas of een jeugdbeweging of tijdens een mobiele begeleiding. De bedoeling is dat het jongeren en volwassenen inspireert om samen in gesprek te gaan over het digitale leven. Zo krijgt het een plek in de dagelijkse ondersteuning en handelingsplanning.

“Hang de gespreksstarter op een zichtbare plaats. Je kiest zelf 'de vraag van vandaag' en geeft bezoekers, jongeren en begeleiders zo altijd inspiratie voor een gesprek.”
Avatar Opgroeien medewerker
Mediawijs
Andere nieuwsberichten