Praktijk

Veilig en omringd opgroeien van in de buik

Als professional krijg je soms te maken met zwangere vrouwen waarbij je je zorgen maakt over de veiligheid van hun ongeboren kind. Vandaag bestaat er nog geen juridisch kader om vanuit een maatschappelijk mandaat tussen te komen. Opgroeien wil daar werk van maken met het project ‘Veilig en omringd opgroeien van in de buik’. Het project beperkt zich voorlopig tot verontrustende zwangerschappen in Limburg.

Doel

Opgroeien probeert bij een onveilige situatie zoveel mogelijk een ingrijpende uithuisplaatsing van kinderen en jongeren te vermijden. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk, al van voor de geboorte, de krachten en expertise te bundelen rond het omgaan van verontrustende situaties, met als doel de baby veilig te laten ontwikkelen en omringd te laten opgroeien in zijn eigen omgeving. 
Dankzij het project ‘Veilig en omringd opgroeien van in de buik’ kan je als professional al van tijdens de zwangerschap een partnerschap aangaan met Opgroeien (Kind en Gezin en de ondersteuningscentra jeugdzorg).

Is er onvoldoende bereidheid tot samenwerking en is de verontrusting heel groot? Dan zijn we duidelijk over welke stappen er gezet zullen worden bij de geboorte. Een ondersteuningscentrum jeugdzorg kan pas naar het Parket doorverwijzen als het kind geboren is.

Doelgroep

Ongeboren baby's in Limburg.

Werkwijze

Met een oplossingsgerichte houding probeert Opgroeien een partnerschap uit te werken met jou als professional, de ouders, hun netwerk en andere professionele partners rond het ongeboren kind.  
We zetten een traject op waarbij de krachten worden gebundeld. Er worden duidelijke afspraken en planningen opgemaakt. Hierdoor kan het kind een veilige start maken en krijgt het ook goede ontwikkelingskansen op langere termijn binnen zijn eigen netwerk.

Partners

Het project ‘Veilig en omringd oproeien van in de buik’ is bedoeld voor alle hulp- en dienstverleners die betrokken zijn bij zwangere vrouwen. Zoals samenwerkingspartners van het project Zorggarantie voor het jonge kind, perinatale netwerken, ziekenhuizen, vroedvrouwen, gynaecologen, geestelijke gezondheidszorg, Sociaal Huis …

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Feedback van betrokkenen over de tussenkomst OCJ bij het ongeboren kind:

Netwerk (broer van mama): het is goed dat wij als netwerk betrokken zijn. Toen de zorgen in het verleden heel groot waren waardoor de andere kinderen uithuisgeplaatst werden, zijn wij nooit betrokken. Nu kunnen we ingrijpen als we zien dat het niet goed gaat. De acties die we dan zullen ondernemen zijn heel duidelijk. We gaan het nooit nog zo ver laten komen.

Pleegzorgmedewerker: We hebben mama nu heel erg in actie zien gaan. Ze heeft zelf hulpverlening ingeschakeld en mama stelde zelf actief vragen. Zo kenden we mama niet. Nu werd mama als mama benaderd, haar mening en visie is heel serieus genomen.

CIG: het was een echte meerwaarde om een consulent vanuit het project mee aan tafel te hebben. De intensieve opvolging vanuit het project maakt het haalbaar om heel concreet de zorgen, krachten en doelen snel op tafel te krijgen. Ook vonden we nauwe opvolging doorheen het traject een grote meerwaarde. De nauwe opvolging maakt dat iedereen in zijn rol/positie kan blijven staan en van daaruit de ouders en pasgeboren baby op maat kunnen ondersteunen, alsook de focus te houden op het kind.

Mama: jullie start zorgde voor heel wat spanning, op dit moment vind ik het fijn dat jullie er zijn. Ik heb een eerlijke kans gekregen en heb echt het gevoel dat jullie samen willen zoeken hoe het goed met ons kan blijven gaan. Ik heb na lange tijd opnieuw hoop dat alles goed zal komen.

Ouders: in eerste instantie, tijdens de eerste gesprekken, hadden wij erg veel moeite met jullie betrokkenheid. Alles ging goed met ons. De aangemelde zorgen klopten niet. Jullie betrokkenheid zorgde voor extra stress en spanning tijdens de zwangerschap. Na het eerste netwerkberaad hadden wij een beter gevoel. Wij hadden het gevoel dat wij een kans kregen en wij konden samen tot duidelijke afspraken komen die voor iedereen oké aanvoelden.

Mama: ook al vind ik de beslissing dat mijn kindje uit huis geplaatst wordt na de geboorte enorm moeilijk, toch ben ik blij dat jullie als project betrokken zijn. Via jullie krijg ik een kans om binnen een CIG ( wanneer er plaats is ) te tonen wat ik kan en krijg ik toch nog een tweede kans. Deze kans was er misschien niet geweest waardoor mijn kind voor langere tijd uit huis geplaatst zou worden.

Mama: blij dat ik de kans heb gekregen om aan te tonen aan de Jeugdrechter dat mijn situatie niet meer hetzelfde is als 12 jaar geleden. Samen met het OCJ ben ik aan de slag kunnen gaan met zorgen en krachten om van hieruit de valkuilen te bekijken.

Mama:iIk ben blij dat het CLB de hulp heeft ingeroepen van het project. Het OCJ heeft alle mogelijkheden met mij bekeken en samen naar de diensten gestapt. Hierdoor heb ik hulp gekregen die ik anders nooit zou weten / toelaten. Op dit moment ben ik thuis met mijn baby, samen met hulp van het CKG, Kind en Gezin, CLB, woonorganisatie, …

Consulent OCJ: de samenwerking met de regioverpleegkundige van Kind en Gezin die mama reeds kende was erg helpend. Na de moeilijke gesprekken de gevoerd werden met ouders was zij diegene die een extra terugkoppeling kon doen naar mama en haar mee motiveerde om de juiste stappen te zetten in functie van haar ongeboren kind. De continue  afstemming tussen onze diensten was hierin zeker een meerwaarde.

Welke uitdagingen liggen er voor?

  • Tijdsaspect
  • Beschikbaarheid van snel in te zetten partners
  • Impact van de zorgen op de baby is (nog) niet concreet
  • Verschillende visies van partners over wat er moet gebeuren
  • Bijkomende stress tijdens de zwangerschap
  • Emotionele impact op de ouders

Auteur

OSD Limburg

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant