Praktijk

Ga aan de slag met vaderen.be

Maak kennis met vaderen.be! Ervaar hoe je in jouw gezinsondersteunende praktijk met de website aan de slag kunt gaan: via oefeningen, vormingen of het organiseren van een groepsmoment met vaders.

Doel

Vaderen.be wil gezinnen inspireren, ondersteunen, versterken in het ouderschap en de ouder-kindrelatie, en in de communicatie tussen partners.

Doelgroep

De doelgroep zijn ouders/vaders met kinderen tussen 0 en 18 jaar, en organisaties die deze ouders/vaders ondersteunen.

Werkwijze

Op de website vind je artikels, video's en podcasts over de vader-kindrelatie en het samenwerken als ouders. Gezinnen krijgen uitdagingen, opdrachten en ideeën om het gesprek met kind(eren), partner of ex-partner aan te gaan.

Partners

De website is een initiatief van Odisee Hogeschool: het Kenniscentrum Gezinswetenschappen, het onderzoekscentrum Sociaal Werk en het onderzoekscentrum User Centered Electronics & ICT, in samenwerking met organisaties met expertise in vaderschap, gezinnen en relaties: vzw De Brug, Vaderklap, Ferm, Gezinsbond, CKG De Schommel, Marriage Encounter, CKG ’t Kapoentje, vzw De Sloep, EXPOO, Ella vzw, KULeuven en Thomas More Hogeschool, en met de financiële steun van Gelijke Kansen Vlaanderen in het kader van de projectoproep 'Gedeeld en betrokken ouderschap'.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

We vertrekken vanuit de vragen van vaders zelf (bottom-up).

De ontwikkeling van de website is een voortdurend proces van ontwikkeling, try-out en evaluatie. We testen de methodieken uit in live groepsmomenten, en doen online evaluaties.

We bieden geen pasklare antwoorden op vragen over ouderschap en partnerschap, maar willen de dialoog tussen gezinsleden stimuleren zodat ze zelf tot antwoorden kunnen komen die passen bij de eigen gezinssituatie.

We betrekken partners met specifieke expertise, die webpagina's mee ontwikkelen.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Het gebruik van de website is mee afhankelijk van de inbedding bij partnerorganisaties, bijvoorbeeld via een link op eigen website, vormingsactiviteiten, gebruik bij groepsbijeenkomsten, aanbieden bij gezinsbezoeken, QR-code in zorgmap, …

De projectfinanciering stopt en de continuering van de website is afhankelijk van eigen inzet en middelen.

Auteur

Kenniscentrum Gezinswetenschappen

Jaar van publicatie

2023
Downloads  (1)
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant