Document

Kwaliteitskompas geeft richting aan het sociaal domein

Wat is het?

Het kwaliteitskompas, werd door de Nederlandse gemeente Culemborg ingezet om het effect, nl. een verbeterde situatie voor de inwoners te kunnen meten.

Waarom is het belangrijk

Het kompas bestaat uit zes stappen die je als gemeente samen met maatschappelijke partners en inwoners doorloopt.

De eerste twee stappen spelen zich af op het beleidsniveau. Op basis van een analyse van hoe het gaat met de inwoners en welke problemen er spelen worden gezamenlijke ambities geformuleerd op het vlak van bijvoorbeeld armoede, meedoen, (psychische) gezondheid of zelfredzaamheid. Dan worden er concrete en meetbare maatschappelijke resultaten benoemd die worden gekoppeld aan indicatoren: aan de hand van welke cijfers of informatie beoordelen we of het de goede kant op gaat?

De volgende vier stappen spelen op het niveau van de professionals en inwoners. Het stimuleert om te onderbouwen welke activiteiten nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Door de uitkomsten van de activiteiten (outcome) te meten en de informatie te gebruiken kan de kwaliteit van het aanbod worden verbeterd en stellen gemeenten hun beleid zo nodig bij. Hiermee komt de leercyclus van gemeenten en hun partners op gang.

Het kompas verbindt het beleidsmatige niveau met het uitvoerende. Het zorgt voor ordening door inzichtelijk te maken hoe de activiteiten bijdragen aan de beoogde verbetering voor inwoners

Hoe gebruiken

Dit document geeft een mooie inkijk in de manier waarop de gemeente het kwaliteitskompas heeft ingezet.

Auteur

Nederlands Jeugdinstituut e.a.

Jaar van publicatie

2018
Ook interessant