Toegankelijkheid

Interessante websites: toegankelijkheid

Meer informatie over toegankelijkheid.

VBJK-Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen 

Toegankelijkheid en diversiteit zijn centrale thema’s van het VBJK.  

VBJK werkt aan Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen. Denk aan kinderopvang voor baby's en peuters, buitenschoolse opvang voor kinderen van 3 tot 12 jaar, alle vormen van gezinsondersteuning, het kleuteronderwijs ... Via projecten, onderzoek en beleidsadvies werkt VBJK steevast samen met het werkveld aan kwaliteit en vernieuwing, zodat er voor kinderen en gezinnen altijd en overal goede basisvoorzieningen zijn. 

Je vindt op hun site voorbeelden van projecten, publicaties en activiteiten over de thema's inclusie en diversiteit

Ook het tijdschrift Kindertijd gaat regelmatig in op deze thema’s. Lees bijvoorbeeld het artikel over toegankelijke kinderopvang dankzij kind- en ouderactiviteiten.  

Komaf

Komaf wil meer drempels naar vrije tijd verlagen. Dus méér jeugdwerk en jeugdaanbod realiseren voor méér kinderen en jongeren.

Dat doen ze door:

  • Informatie en inspiratie te verzamelen rond allerhande thema's zoals: gender, toegankelijkheid, grensoverschrijdend gedrag, vervoer, taal, enz.
  • Vormingen en begeleidingen aan te bieden. In samenwerking met een netwerk aan organisaties binnen en buiten het jeugdwerk.
  • Onderzoek en monitoring voorop te zetten. Zodat we weten wat er leeft binnen het jeugdaanbod, en waar de grootste drempels bestaan.

Opgroeien: specifieke info

Organisatoren van kinderopvang baby’s en peuters die op zoek zijn naar sectorspecifieke informatie over toegankelijkheid en diversiteit, kunnen terecht op de website van Opgroeien. Je vindt er informatie over werken aan diversiteit met MeMoQ, de voorrangsregels in de kinderopvang en informatie en materialen over kinderopvang voor ouders en en toeleiders.  

Organisatoren van buitenschoolse opvang en activiteiten vinden informatie en inspiratie over het thema toegankelijkheid op de BOA-miniwebsite. Je vindt er reflectievragen, methodieken en materialen en nuttige websites en informatie.  

INTER, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid

Overal binnen en buiten kunnen, vlot de weg vinden. Wat u hoort, ziet of leest meteen begrijpen. En zelfstandig doen wat u wilt doen, ook in de digitale wereld.

Daar werkt Inter aan, samen met partners, overheden en gebruikers.
Voor iedereen. Jong, oud, met of zonder beperking. #IedereenOveral

De Ambrassade

De Ambrassade is een expertise- en ondersteuningscentrum voor alles wat te maken heeft met het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid.  

Op hun website vind je onder meer de Toolbox diversiteit. Deze toolbox met concrete fiches helpt jeugdwerkers en hun organisatie op weg naar een inclusievere jeugdwerking

Karel de Grote Hogeschool: kinderen op de vlucht

Karel de Grote Hogeschool deed onderzoek naar en ontwikkelde acties over de toegang tot vrije tijd voor kinderen op de vlucht. Een overzicht van interessante bronnen en materialen vind je hier.  

Trefpunt Odi

Trefpunt Odi is een website die hulpverleners ondersteunt op vlak van culturele diversiteit. Je vindt onder meer informatie en concrete handvaten over communiceren met anderstaligen en opvoeden en opgroeien in een migratiecontext.  

Diversiteitspraktijk.be

Op de website diversiteitspraktijk.be van Atlas, integratie & inburgering Antwerpen vind je uitgebreide informatie en praktische tips rond diversiteitsbeleid en -communicatie.