Interventie

Multidimensionele familietherapie (MDFT)

Multidimensionele Familietherapie (MDFT) is een systeemtherapie voor jongeren met enkelvoudig of meervoudig probleemgedrag waarvan de centrale elementen delinquentie en/of stoornissen in alcohol- of druggebruik zijn.

Doelgroep

MDFT is voor jongeren (m/v) van 12 t.e.m. 18 jaar die problemen hebben op het gebied van middelenmisbruik, en/of spijbelen of crimineel gedrag vertonen, al dan niet gepaard gaand met twee of meer psychische stoornissen.

MDFT richt zich niet alleen op de jongere zelf, maar ook op het gezin en op de bredere sociale omgeving van de jongere zoals school, werk, vrije tijd en buurt.

Om voor MDFT in aanmerking te komen moet een jongere minstens één actieve of een te activeren gezinsband hebben. Hij hoeft niet thuis te wonen, maar moet wel regelmatig contact hebben met zijn ouders of andere familieleden. Minstens één ouder of plaatsvervangend ouder doet aan MDFT mee.

Doel

Doel van MDFT is ervoor te zorgen dat het probleemgedrag van de jongere stopt of althans afneemt. Bij dreigende uithuisplaatsing is het doel bovendien om de uithuisplaatsing van de jongere te voorkomen.

Subdoelen:

  • Verbetering van de interne en externe controles voor gezond gedrag:
    • Bij de jongere: afzwakking van risicofactoren.
    • Bij de ouders: verbetering van opvoedvaardigheden en van het teamwerk tussen de ouders en door aanpassing van de ouderschapsstijl.
  • Verbetering van het gezinsklimaat (het emotionele klimaat, tot uiting komend in de relatiepatronen en -interacties in het gezin).
  • Verbetering van de werking van het netwerk (bijvoorbeeld leerkracht, vriendenkring.)

Aanpak

MDFT verloopt in drie fases:

  1. Leggen van een basis (vaststellen van de problematiek, opstellen van het handelingsplan)
  2. Werken aan verandering
  3. Bestendiging van de bereikte veranderingen

Fase 1 duurt meestal één tot anderhalve maand, fase 2 vier maanden en fase 3 maximaal een maand. MDFT werkt met een hoge contactfrequentie: twee tot drie sessies per week met een duur van 30 tot 90 minuten. Verder heeft de therapeut een paar keer per week via telefoon, mail of andere sociale media contact met de jongere en daarnaast met de ouders.
Per week worden er twee tot drie sessies gehouden

Uitgangspunt van de therapie is de gedachte dat de problematiek van een jongere multidimensioneel bepaald is, beïnvloed door factoren uit meer dan één levensdomein. Daarom richt de therapie zich op vier kerngebieden of systemen in het leven van een jongere:

  • De jongere zelf;
  • De ouders/steunfiguren;
  • Het gezin;
  • Externe systemen (zoals school, werk en vrije tijd of de instelling waar sommige jongeren verblijven).

De interventies omvatten:

  • Verhogen van de motivatie om actief deel te nemen aan een behandeling en deze vol te houden;
  • Jongere leren problematische situaties te vermijden;
  • Verbeteren van de opvoedvaardigheden van de ouders;
  • Het versterken van de gezinsband;
  • De jongere helpen persoonlijke doelen te bereiken (op vlak van school, werk, meer autonomie).

Over de ontwikkelaars

MDFT is ontwikkeld door Center for Treatment Research on Adolescent Drug Abuse (CTRADA) aan de Universiteit van Miami. Professor Howard Liddle heeft de methodiek gevormd vanuit een wens om de behandeling van jeugddelinquentie en verslavingsproblematiek te transformeren naar een persoonlijk geëngageerde, wetenschappelijke onderbouwde en effectieve aanpak.

In 2003 is MDFT in West-Europa geïntroduceerd in samenwerking met INCANT(INternational Need for Cannabis Abuse Treatment). Er werd een Europese MDFT Academie opgericht MDFT Academie, waarvan de hoofdbasis in Nederland is en aangestuurd wordt door Stichting Jeugdinterventies.

Besluit commissie

De commissie beschouwt de ingediende praktijk als voldoende waardevol en kwaliteitsvol voor publicatie in de databank. MDFT is hier goed omschreven in alle facetten. De algemene uitgangspunten zijn concreet en maken deel uit van een positieve krachtgerichte en systemische kijk naar jongeren en gezinnen. Er is veel onderzoek beschikbaar, rond implementatie en effecten (ook 2 effectstudies waarin Belgische participanten betrokken waren). De methodiek is in Nederland als effectief en onderbouwd erkend. De grootste bekommernis is de integratie van de Vlaamse context (werkingen, onderzoek en literatuur). 

Ga snel naar...

Indiener

Yasmina Enthoven

Publicatiedatum

Doelgroep

12 - 16 jaar, 16 - 18 jaar, 18+

Niveau

Wetenschappelijk onderzocht
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant