KOALA richt zich prioritair naar maatschappelijk kwetsbare gezinnen met kinderen van -9 maand tot 3 jaar. Het gaat om gezinnen die met uitsluiting bedreigd zijn of in uitsluiting leven en die een gebrekkige toegang hebben tot maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals werk, inkomen, huisvesting, school en gezondheidszorg.
KOALA is een geïntegreerd aanbod van:
Binnen elke KOALA worden door de organisator twee rollen voorzien in de uitvoering van het aanbod: een agogische en een pedagogische rol. De agogische rol verbindt het geïntegreerd aanbod Kind- en Ouderactiviteiten en de kinderopvanglocatie(s). De pedagogische rol focust op de aanwezige kinderen.
Verder is er een sterke samenwerking met lokale actoren in diverse levensdomeinen: onderwijs, werk, opleiding, materiële ondersteuning, inburgering, gezondheid, vrije tijd, cultuur...
In lijn met het idee van proportioneel universalisme wordt het dienstverlenend aanbod gedifferentieerd in schaal en intensiteit naargelang de noden van gezinnen.
KOALA is ingebed in een Huis van het Kind: het is een mini-samenwerkingsverband binnen een breder netwerk. KOALA dient geïntegreerd en afgestemd te worden in het groter geheel van het lokale preventieve ondersteuningsaanbod voor gezinnen. Wil een KOALA zijn kernopdrachten goed kunnen realiseren, dienen een aantal randvoorwaarden vervuld te zijn op niveau van het Huis van het Kind.
KOALA werd ontwikkeld door Kind en Gezin | Opgroeien op basis van wetenschap, expertise uit pilootprojecten en aanwezige noden bij ouders, kinderen en praktijk.
De grote contouren werden bepaald in een oproep. Samen met 9 van de 18 KOALA’s werd in 2021 een kadertekst uitgewerkt waar de doelstellingen, leidende principes, verwachtingen t.a.v. de professionals en noodzakelijke randvoorwaarden verfijnd werden.