Vroeg en nabij
Opgroeien werkt aan een krachtig en inclusief beleid voor kinderen, jongeren en gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Dat vraagt een intersectorale aanpak waarin samenwerking centraal staat. Dat heeft geleid tot de inspiratienota Vroeg en nabij, een gezamenlijke visie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), het Departement Zorg en Opgroeien.
Zorgen voor Morgen
De coronacrisis had een grote impact op het welzijn van kinderen en jongeren. Daarom keurde de Vlaamse regering het actieplan mentaal welzijn ‘Zorgen voor Morgen’ goed, met aandacht voor:
- gerichte ondersteuning in de jeugdhulp
- aanpak familiaal geweld
- laagdrempelige hulplijnen zoals 1712
Actieplan jongvolwassenen
De overgang van jeugd naar volwassenheid brengt uitdagingen met zich mee, vooral voor jongeren in kwetsbare situaties. Het actieplan jongvolwassenen focust op continuïteit in zorg en de opbouw van een sterk ondersteunend netwerk. Dit plan is gebaseerd op diverse lokale en regionale initiatieven die deze overgang vergemakkelijken.
Belangrijke pijlers van het actieplan
- kleinschalige wooneenheden: Co-housingprojecten bieden jongeren met een beperkte ondersteunende context een duurzame woonomgeving met individuele begeleiding, groepsdynamiek en betrokkenheid van vrijwilligers.
- erkenning burgerinitiatieven: Vrijwilligers worden, onder coaching van professionals, ingezet om langdurige ondersteuning te bieden.
- uitbreiding jeugdhulp tot 25 jaar: Bepaalde typemodules binnen de jeugdhulp kunnen langer worden ingezet voor jongvolwassenen.
Daarnaast doet het actieplan een beroep op de Canadese A Way Home beweging. Het gaat om lokale en nationale coalities die thuisloze jongvolwassenen willen ondersteunen.
Persoonlijke-assistentiebudget (PAB)
De uitbreiding van het PAB-beleid in 2018 biedt extra middelen voor de ondersteuning van kinderen en jongeren met een handicap.
Actieplan tienerpooiers
De actieplannen tienerpooiers uit 2016 en 2018 richten zich op de bescherming van slachtoffers van tienerpooiers. Het gaat over acties op vier domeinen:
- preventie: gerichte campagnes en educatieve initiatieven.
- opvang: een veilige en aangepaste begeleiding voor slachtoffers.
- vervolging: actieve opsporing en vervolging van daders.
- samenwerking: nauwe afstemming tussen welzijn, justitie en politie.
Staten-Generaal voor de jeugdhulp
Op 18 juni 2012 vond de staten-generaal voor de jeugdhulp plaats. Bekijk de nota en het visiedocument voor de jeugdhulp in 2020, met bijdragen van beleidsmakers, academici en jongeren met ervaring in jeugdzorg.
Presentaties
- 'Waar staat de jeugd in 2020?' - Prof. Dr. Jan Masschelein - Abstract
- 'Waar staat de jeugd in 2020?' - Prof. Dr. Jan Masschelein - Lezing
- 'Hoe ziet de jeugd de jeugdhulp in 2020?' - jongeren met jeugdzorgervaring, samen met Cachet vzw
- Parcours Staten-Generaal Jeugdhulp - Inge Debel
- 'Visie op jeugdhulp 2020' - Rik Bloemen, Jan Bosmans en Prof. Dr. Johan Put, namens de stuurgroep
- De heer Jo Vandeurzen, toenmalig minister Welzijn, Volksgezondheid en Gezin - Toespraak
- De heer Jo Vandeurzen, toenmalig minister Welzijn, Volksgezondheid en Gezin - Presentatie