Taalbubbels +

'We nemen hier samen drempels zodat we ze later ook alleen kunnen nemen.'

Doel van het project

Een alternatief inburgeringstraject voor laaggeletterde moeders met jonge kinderen

Doelgroep

Volgens AMIF-criteria (Asylum, Migration and Integration Fund) van het project

  • Laaggeletterde moeders
  • Met kinderen tussen 0 en 3 jaar of zwanger zijn
  • Derdelander (geen EU nationaliteit)
  • Legaal of in procedure
  • Nieuwkomers en oudkomers        
  • Drempels om regulier inburgeringstraject te volgen: kinderopvang, mobiliteit, mentale drempels (bvb. moeders die opschorting inburgering hebben, moeders die uitgevallen zijn in reguliere trajecten NT2/ MO 
  • Taalniveau: analfabeten en of NT2 breakthrough (1.1 of A1)

20% van de deelnemers kan van deze criteria afwijken

Korte beschrijving

Een echte inbedding en integratie in de maatschappij en de eigen wijk voor de doelgroep in Antwerpen. Met dit  project bekijken we hoe een geïntegreerde aanpak van Maatschappelijke Oriëntatie (Inburgering), Nederlandse lessen (Basiseducatie Open School) met preventieve gezinsondersteuning (Inloopteams en Intercultureel Vrouwencentrum Antwerpen) uitgewerkt kan worden en verankerd kan worden.

Hoe werk je aan sociale cohesie?

We werken voornamelijk met jonge moeders die recentelijk naar België gekomen zijn, voornamelijk via gezinshereniging. Met ons project geven we moeders met zeer jonge kinderen de kans om een sociaal netwerk op te bouwen.

Contactgegevens

Lana Macanovic

project ‘inburgeringstraject op maat van moeders’

atlas · integratie & inburgering Antwerpen tel. 03 338 70 30 – 0477 38 57 46Carnotstraat 110  · 2060 Antwerpenwww.atlas-antwerpen.be

Presentatie 'Taalbubbels'

Een project dat streeft naar een echte inbedding en integratie in de maatschappij en de eigen wijk voor laaggeletterde moeders met jonge kinderen in Antwerpen, door een samenwerking tussen Maatschappelijke Oriëntatie (Inburgering), Nederlandse lessen (Basiseducatie Open School) met preventieve gezinsondersteuning (ILT’s en IVCA).

De deelneemsters vertellen zelf (met ondersteuning van tolken) welk effect/groeiproces ze doorlopen hebben samen met hun kind.

Deze presentatie werd gebracht op het 9e Vlaams Congres van Expoo op 15 december 2016: Ontmoeten en verbinden – Over het versterken van sociale cohesie in onze superdiverse samenleving.