Huizen van het Kind

Coördinatie

Een samenwerkingsverband Huis van het Kind dat zijn doelstellingen wil realiseren heeft duidelijkheid over rollen nodig. Coördinatie of de rol van de coördinator is cruciaal.

We brengen inspirerende visies samen.

Netwerkcoördinatie en verbindend leiderschap

Volgens het boek "Huis van het kind In-Zicht" (VBJK 2017), gebaseerd op gesprekken met coördinatoren Huizen van het Kind, is hiërarchisch leiderschap niet van toepassing binnen een samenwerkingsverband Huis van het Kind. Elke partnerorganisatie heeft belangrijke expertise en draagt iets bij aan het netwerk, terwijl ze hun autonomie behouden. Het samenwerkingsverband is gebaseerd op gelijkwaardigheid en niet op macht. De auteurs baseren zich op de visie van Kaats en Opheij (2014) over verbindend leiderschap, waarbij verbindende leiders belangrijk zijn voor samenwerking en oog hebben voor het proces, de interacties en het realiseren van gestelde acties. Op basis van onderzoek en literatuur beschrijven de auteurs expertise en competenties voor een verbindende coördinator, namelijk visie, actiegerichtheid en procesgerichtheid.

Meer informatie over de publicatie Huis van het Kind In-Zicht.

Gedeeld leiderschap

Pronet, het project van de Arteveldehogeschool in Gent spreekt van de cockpit van de samenwerking in 3 kernrollen: initiatiefnemer, leider en trekker.  Het advies: Haal taken en rollen van trekker, leider en initiatiefnemer uit elkaar. Dit vermijdt teveel cumul bij één persoon en creëert ruimte voor trekker, leider. Daarnaast verhoogt het eigenaarschap bij partners, zet je in op onderlinge gelijkwaardigheid en biedt je mogelijkheden om talenten en competenties van individuen in te zetten. Rolwissels en –invulling bespreekbaar maken creëert dynamiek in de samenwerking.

Lees meer op de pagina over Samenwerken.

Werkbaarheid coördinatierollen

In de publicatie "Tijd voor sociaal beleid" hebben C. Vermeiren en P. Raeymaeckers onderzoek gedaan naar governance van netwerken om kinderarmoede te bestrijden. Voor hun onderzoek hebben zij gebruik gemaakt van de typologie van Span et al. (2012), waarin drie rollen worden onderscheiden: facilitator, co-producer en commissioner. Het besluit van het onderzoek is dat geen van deze rollen per definitie de beste of meest effectieve is, maar dat de werkbaarheid afhankelijk is van de kenmerken van het netwerk. Dit wordt verder toegelicht in hoofdstuk 3 van de publicatie.

Toelichting in hoofdstuk 3 van de publicatie 'Tijd voor sociaal beleid'.