Draaiboek

MeMOQ zelfevaluatie-instrument: dimensie Gezinnen en diversiteit

Wat is het?

Het MeMoQ zelfevaluatie-instrument is een instrument om de pedagogische kwaliteit van je kinderopvanginitiatief te evalueren en te verbeteren.  

Het instrument gaat in op zes dimensies van pedagogische kwaliteit. Een van deze dimensies is ‘Gezinnen en diversiteit’. Samenwerken met gezinnen houdt in dat de opvang en ouders elkaar leren kennen en constant informatie met elkaar uitwisselen, dat ouders inspraak krijgen en dat ze ondersteund worden. Het gaat ook om het tonen van respect voor de diversiteit aan gezinnen en voor de diversiteit in de samenleving. 

Waarom is het belangrijk

Door met dit zelfevaluatie-instrument aan de slag te gaan:  

  • ben je in staat de pedagogische kwaliteit in jouw opvang in kaart te brengen;  
  • krijg je zicht op wat jouw rol is in de realisatie van pedagogische kwaliteit;  
  • weet je wat de sterktes zijn van jouw manier van werken;  
  • leer je waar er kansen liggen tot verbetering;  
  • ontdek je ook waar je blinde vlekken liggen;  
  • kan je acties opzetten om de pedagogische kwaliteit in jouw opvang te verbeteren 

Hoe gebruiken

Het zelfevaluatie-instrument over de dimensie gezinnen en diversiteit biedt een leidraad om aan de hand van drie stappen de kwaliteit van je werking te verbeteren: 

  • Verken: hoe ga ik om met ouders en de diversiteit aan gezinnen in mijn opvang? Aan de hand van enkele stellingen krijg je daar een beter zicht op. Daarnaast zetten een paar vragen jou aan om over dit thema na te denken.  
  • Stel vast: hoe beoordeel ik de omgang met gezinnen en diversiteit in de opvang/leefgroep? Op basis van de bespreking van de stellingen en/of vragen stel je vast wat sterktes en aandachtspunten zijn.  
  • Onderneem acties: hoe kan ik het nog beter doen? Je stelt nieuwe doelen, maakt een actieplan en evalueert de acties.  

Op MeMoQ zelfevaluatie-instrument voorbeelden en oefeningen | Kind en Gezin vind je filmpjes en oefeningen om met de verschillende dimensies kennis te maken.  

Tip: MeMosnaqs is een praktische vertaling van het zelfevaluatie-instrument van MeMoQ in 150 opdracht- en reflectiekaarten. Kinderbegeleiders uit de voorschoolse kinderopvang kunnen de kant-en-klare opdrachten uitvoeren in hun leefgroep met de kinderen of de ouders, of in overleg met collega’s. Het bevat onder meer tal van opdracht- en reflectiekaarten over de dimensie gezinnen en diversiteit.  

Auteur

Kind en Gezin

Jaar van publicatie

2016
Ook interessant