Draaiboek

Draaiboek Lokaal Cliëntoverleg

Wat is het?

Hier vindt u een van de mogelijke tools waarmee u het toekomstige Lokaal Sociaal Beleid van uw gemeente handen en voeten kan geven.

De methodiek van het lokaal cliëntoverleg werd in een draaiboek gegoten door CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en - onderzoek van de Thomas More Hogeschool-Geel, onder de inspirerende leiding van Bérénice Storms, en dit samen met een zestal studenten van de opleiding sociaal werk van de Thomas More Hogeschool, de OCMW’s van Balen, Ravels en Turnhout en SEL-Kempen. Zij deden dit in opdracht van de pijlerwerking welzijn en zorg van het Streekplatform Kempen.

Waarom is het belangrijk

Op 31 januari 2018 keurde het Vlaams Parlement het decreet Lokaal Sociaal Beleid goed. Hiermee reikt Vlaanderen de lokale besturen een kader aan en wil zij hen ondersteunen bij het voeren van hun lokaal sociaal beleid. Het parlement vertrouwt hiermee de regie van de lokale sociale dienst- en hulpverlening toe aan de lokale besturen. Men hoopt zo de toegankelijkheid van de dienst- en hulpverlening te kunnen garanderen en de onderbescherming van bepaalde kwetsbare groepen in de samenleving te kunnen aanpakken. Met dit nieuwe decreet wil Vlaanderen de vermaatschappelijking van de dienst- en hulpverlening een duwtje in de rug te geven en zet hiervoor volop in op de realisatie van een geïntegreerd breed onthaal. Het is aan ieder van ons om de vertaling naar de praktijk van deze mooie ideeën te maken. Vanuit de sociale diensten van de OCMW’s wordt in steeds meer cliëntsituaties de nood ervaren naar een overleg tussen een cliënt die in meerdere levensdomeinen ondersteuning nodig heeft en zijn hulp– en zorgverstrekkers. Ook vanuit andere diensten en sectoren bereiken ons gelijkaardige signalen. Het lokaal cliëntoverleg reikt op deze verwachtingen een mogelijk antwoord aan.

Auteur

CEBUD, red. B. Storms

Jaar van publicatie

2018
Ook interessant