Document

Tijd voor papa-zijn. Gelijke kansen in geboorteverlof. Inspiratiegids.

Wat is het?

Vaders ervaren vaak minder betrokkenheid van en begrip voor hun rol als vader in de maatschappij. Deze gids wil geboorteverlof aanmoedigen voor alle vaders en meeouders van een partner die bevalt, ongeacht hun genderidentiteit.

Waarom is het belangrijk

Nog te vaak denkt iedereen meteen aan de moeder die de baby draagt, troost en verzorgt, en staat nauwelijks iemand echt stil bij de rol van vaders en meeouders. Ook zij zijn belangrijk om een band met hun baby op te bouwen en hun partner te ondersteunen. De moeder draagt de baby, maar de partner draagt de partner. Het wordt dan ook dringend tijd om meer aandacht te besteden aan vaders en meeouders. Geboorteverlof opnemen is een manier om meer ruimte te maken voor vaders en meeouders in het leven met een pasgeboren baby. Geboorteverlof maakt het voor vaders en meeouders mogelijk om tijd met hun baby door te brengen en samen een goede start te maken.

Hoe gebruiken

Deze gids bevat volgende hoofdstukken:

  • informatie over geboorteverlof
  • perspectief van de werknemer
  • perspectief van de werkgever
  • stappenplan voor geboorteverlof op het werk

De gids kwam tot stand binnen het onderzoek ‘Geboorteverlof’, een project van Expertisecentrum Resilient People, hogeschool UCLL met de steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Meer informatie over het onderzoek ‘Geboorteverlof’ en de campagne ‘Tijd voor papa zijn’ is te vinden op de website van de UCLL.

Auteur

UCLL

Jaar van publicatie

2024

Thema's

Vaders
Ook interessant