Ouders van jongeren

Interessante websites: ouders van jongeren

Websites met meer info, inspiratie over en voor ouders van jongeren

Arktos

Arktos is een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar in kwetsbare situaties en personen met een beperking voor wie de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident blijkt. Toch zien we een kracht in elk van hen. Door hen met zichzelf en hun omgeving te verbinden willen we hen versterken in hun talenten en vaardigheden, in alle mogelijke levensdomeinen.

Daarnaast ondersteunen we ouders, scholen, partners en overheden bij het omkaderen van deze kinderen en jongeren. Ook in het beleid laten we ons kritisch optimisme horen waar nodig of gewenst. Want het kan wél. 

BudgetInZicht

BudgetInZicht, kortweg BIZ, is een regionaal samenwerkingsverband dat opgericht is in 2011. BIZ heeft twee kernopdrachten: 1) preventie van schulden en 2) kwaliteitsvolle budget- en schuldhulpverlening ondersteunen. Het samenwerkingsverband bestaat uit: OCMW’s, OCMW-verenigingen, CAW en de verenigingen waar armen het woord nemen.

Verschillende BIZ-regio's zetten ook in op financiële opvoeding, oa via Wakosta?!, een  interactieve website die jongeren laat ondervinden wat het kost om op eigen benen te staan. Dit doen ze door tal van opdrachten binnen de domeinen wonen, gezondheid, huishouden en ontspanning uit te voeren.Voor jongeren vanaf 16 jaar. Deze tool kadert binnen de financiële leer- en ontwikkelingsdoelen van de tweede en derde graad secundair onderwijs. Ook organisaties die jongeren begeleiden bij de eerste stappen naar zelfstandig wonen kunnen aan de slag met de website wakosta.be.

Gezinsbond

De Gezinsbond richt zich ook op ouders met tieners. Ook op Goedgezind, het contentplatform van de Gezinsbond, vind je artikels, specifiek voor ouders van jongeren.  Leden van de Gezinsbond met kinderen tussen 12 en 17 jaar ontvangen ook 4 keer per jaar BOTsing.

Fara

Fara is een vzw die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt. Fara is er voor vrouwen, mannen, koppels en professionals die rond deze thema's werken. Ze bieden een luisterend oor en professionele begeleiding. Ook ouders van een zwangere tiener kunnen hier terecht.

Kinderrechtencoalitie Vlaanderen

De Kinderrechtencoalitie bundelt de krachten van 32 middenveldorganisaties rond het thema kinderrechten. Door deze NGO’s samen te brengen voor overleg, informatie-uitwisseling en gezamenlijke actie creëren ze een forum en een netwerk.

VAD- Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs

Of het nu gaat over het voorkomen van problemen bij jongeren, of over het omgaan met problemen bij opgroeiende of volwassen kinderen: voor preventiewerkers, begeleiders en hulpverleners zijn ouders een belangrijke partij in het werken rond middelen. Voor alle vragen en ondersteuning van ouders van jongeren met een verslavingsproblematiek kan je terecht bij het VAD.

De druglijn

De Druglijn is er voor iedereen en voor alle alle vragen over drank, drugs, pillen, gokken en gamen.

Triple P

Triple P-positive parenting program biedt ook een programma aan op maat voor ouders van jonge tieners.

Online Psyhulp

Online Psyhulp is een gezamenlijk initiatief van CGG Kempen, De Pont en Zorggroep Zin. Erkend en gefinancierd door de Vlaamse overheid.

  • voor hulpzoekers: online psychische hulp bij depressie, angst, middelengebruik en gokken.
  • voor professionelen: evidence based online en blended programma's voor de GGZ