Geïntegreerd werken

8 bouwstenen

De 8 bouwstenen die nodig zijn om lokaal of buurtgericht geïntegreerd samen te werken.
8 bouwstenen geïntegreerd werken

Opgroeien maakte een kadertekst waarin de visie op geïntegreerd samenwerken over levensdomeinen heen beschreven wordt.

 

Gedeelde visie

Een gedeelde visie bij de verschillende actoren binnen een samenwerkingsverband is de fundamentele drijfveer in het realiseren van kwaliteitsvol aanbod en dienstverlening voor kinderen, jongeren en gezinnen.Het samenwerkingsverband biedt ondersteuning bij de effectieve realisatie van de grondrechten van alle kinderen, jongeren en gezinnen.

Het is de gedeelde visie, gevoed vanuit inbreng van de doelgroep die echte verandering kan realiseren voor kinderen en gezinnen ondanks de verschillen tussen actoren (sectorspecifieke kijk, cultuur, historiek, ...).

Kwaliteitsvol aanbod en dienstverlening

Het samenwerkingsverband als basisvoorziening stelt kinderen, jongeren en hun gezinnen centraal en bekijkt telkens kritisch

  • de bereikbaarheid
  • beschikbaarheid
  • betaalbaarheid
  • bruikbaarheid
  • begrijpbaarheid

van het aanbod voor diverse kinderen, jongeren en gezinnen in de buurt (toegankelijkheid).

Op basis van deze kritische analyse worden concrete doelstellingen en elkaar versterkende acties bepaald en ontwikkeld om een ruim aanbod te realiseren dat een antwoord biedt op de rechten en wensen van de doelgroep in de verschillende levensdomeinen.

Het samenwerkingsverband werkt vanuit de principes van het proportioneel universalisme. Ingebed in universele dienstverlening voor iedereen, kan de focus op een specifieke doelgroep, de schaal en intensiteit van de ondersteuning variëren, rekening houdend met de diversiteit in de samenleving en de verscheidenheid aan noden.

Tijd voor samenwerkingsproces

Het samenwerkingsverband investeert tijd in het proces om vertrouwen te laten groeien en het engagement om geïntegreerd samenwerken mogelijk te maken. Het samenwerkingsverband installeert mogelijkheden om dialoog tussen de verschillende stakeholders (partnerorganisaties, praktijkwerkers, gezinnen, buurtvertegenwoordigers …) te realiseren.

Transparante, laagdrempelige communicatie en informatiedeling

Het samenwerkingsverband investeert in transparante en laagdrempelige communicatie naar kinderen, jongeren en gezinnen over aanbod en wat dat aanbod voor hen kan betekenen.

Samenwerken en samen plannen binnen het samenwerkingsverband vraagt een vlotte, transparante communicatie en informatiedeling. Communiceren over de doelstellingen en realisaties van het samenwerkingsverband draagt bij tot de betrokkenheid van de brede gemeenschap en kan nog ontbrekende stakeholders die de impact kunnen versterken, overtuigen om ook te investeren in het samenwerkingsverband.

Ondersteuning van professionals en vrijwilligers

Complementair aan de competenties voor specifieke opdrachten, stimuleert het samenwerkingsverband de ontwikkeling van competenties die noodzakelijk zijn als partner (samenwerken en overleggen, samen leren in groep, reflecteren, actief deelnemen aan intervisie, groepsactiviteiten organiseren en begeleiden …).

Ook wordt er kennis en nieuwe wetenschappelijke inzichten gedeeld zodat het samenwerkingsverband wordt gestimuleerd om de doelstellingen en acties aan te passen aan een samenleving die voortdurend beweegt.

Sterk en gedeeld leiderschap en eigenaarschap

Het samenwerkingsverband wordt aangestuurd op gezamenlijke doelstellingen waarbij kinderen, jongeren en hun gezinnen centraal staan. Sterk leiderschap motiveert en verbindt, schenkt aandacht aan het proces zodat elke stem aan bod kan komen en stimuleert zo een gedeeld eigenaarschap in het samenwerkingsverband.

Voldoende en gerichte inzet van middelen

De doelstellingen van een samenwerkingsverband voor kinderen en gezinnen zijn ambitieus en reiken vaak verder dan de middelen en slagkracht van de lokale actoren op dit moment. Dit vraagt, naast inspanningen van de partners om gezamenlijke activiteiten op te zetten en bestaande middelen op een andere meer verweven manier in te zetten, ook middelen op netwerkniveau, om als samenwerkingsverband kwaliteitsvol te kunnen functioneren.

Analyse, monitoring en evaluatie

Het samenwerkingsverband vertrekt vanuit een degelijke en brede omgevingsanalyse en zet in op periodieke monitoring en evaluatie van bereik, kwaliteit en impact van dienstverlening en projecten. Wat wordt gemonitord en met welk doel, wordt samen met de doelgroep en stakeholders bepaald. In het proces van monitoring en evaluatie wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve en kwantitatieve data en onderzoek.

Gerelateerde thema's