Carolien Gravesteijn

Van krampachtig naar krachtig ouderschap, dat is voor Gravesteijn de essentie. Centraal staan daarbij de vragen: 'wat is goed ouderschap' en 'welke factoren zorgen ervoor dat ouders zich goed en zeker voelen in hun rol als ouder. Ouderwelzijn wordt beïnvloed door individuele factoren, het thuisklimaat en het sociale netwerkklimaat van ouders.
Ga snel naar...

"Als we het over ouderschap hebben, hebben we het vaak over opvoederschap. Terwijl de opvoedbal maar een onderdeel is van het ouder-zijn. Er zijn ook een hoop andere ballen die ouders in de lucht moeten houden. Daar is lange tijd weinig aandacht voor geweest. (C. Gravesteijn)"

Auteur?

Carolien Gravesteijn (Nederland), Lector Ouderschap en Ouderbegeleiding, onderzoeker

Theoretische basis?

  • Ellen Galinsky, Zes fasen in ouderschap 
  • Longitudinale studies weerbarheid oa Werner & Smith (2001) 
  • Inzichten uit onderzoek op het vlak van opvoeding in diverse contexten 

Wetenschappelijke onderbouwing?

Vanuit een beknopt overzicht van de geschiedenis onderzoekt Gravesteijn de visie op ouderschap en de ontwikkeling van de maatschappelijke kijk op ouderschap en de rol van professionals. Ze gebruikt inzichten uit wetenschappelijk onderzoek om de verschillende aspecten van ouderschap te begrijpen.

Nog niet gevonden wat je zocht?
Vraag het aan team EXPOO
Medewerkers van team EXPOO kijken lachend naar de camera

Het team van EXPOO (Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien) biedt betrouwbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke informatie en kennis. Heb je vragen of suggesties, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Team EXPOO