Leerdag: 'Hallo wereld, wie ziet mij?' Hoe veilig en omringd opgroeien van in de buik bij grote zorgen.
We laten ons inspireren door centrale gastsprekers en gaan aan de slag in verschillende leercirkels om te verdiepen op uitdagingen waarmee iedereen, die rechtstreeks of onrechtstreeks werkt met kwetsbare zwangeren, te maken kan krijgen.
9u: Ontvangst
9u40: ‘Het project Veilig en Omringd Opgroeien van in de Buik en de eerste 1000 dagen - een visie vanuit het beleid van Opgroeien’
David Debrouwere, algemeen directeur Opgroeien, schetst het beleid van het agentschap en de keuzes die gemaakt werden over het belang van perinatale werking in de eerste 1000 dagen.
10u00: Drie jaar expertise in 1 uur! Een live podcast met een interactieve presentatie
Medewerkers van het project ‘Veilig en omringd opgroeien van in de Buik’ geven je inzicht in het werk, de cijfers en de praktijkshift. Wat zijn onze ervaringen, wat vinden we krachtig en waar voelen we ons kwetsbaar? Welke systeemissues komen we tegen en hoe verduurzamen we dit werk? Dit alles wordt verrijkt met getuigenissen van cliënten en hulpverleners.
11u40: Wie is de meest kwetsbare in deze situatie?
Het prille leven brengt zoveel moois met zich mee, maar wat als die roze wolk doorprikt wordt? Bang om als hulpverlener te falen, geremd om actie te nemen of zie je geen kansen meer?
Ethicus Katrien Ruytjens, neemt ons mee in het thema ‘morele veerkracht’ wanneer we ons onzeker voelen. Niet enkel theorie, maar we gaan ook (individuele) reflectie-oefeningen doen die je versterken in je eigen functie.
12u30: Middagpauze met lunch
13u30: Omringd opgroeien: nieuw leven, nieuwe hoop
De zwangerschap is een unieke periode om samen met de ouders en iedereen die zich verbonden voelt met de baby in de buik, te zoeken naar wat er anders moet om het veilig te maken en naar hoe banden verstevigd kunnen worden. Vanaf je eerste contact het netwerk activeren, hoe doe je dat?
Sabien De Klerck is werker en coach bij Being Connected, freelance trainer bij Pale Blue (Family Seeing) en facilitator van natuurlijke netwerken rondom ouders en hun kinderen. Ze laat je voelen waarom ‘belonging’ belangrijk is in ieders leven, en welke kleine stappen hierin een groot verschil kunnen maken in het verdere leven van de baby.
15u: ‘Hier komen nog kinderen’
Een herkenbare uitspraak voor iedereen die met kwetsbare ouders werkt. Voorlichting over anticonceptie beklijft weinig, maar wat dan wel?
Katleen Alen, stafmedewerker bij vzw Fara, neemt ons mee in een preconceptioneel gesprek. Samen zoeken we antwoorden op vragen als: Waarom is dit belangrijk? Wat houdt dit in? Is het aan mij om het thema kinderwens bespreekbaar te maken? Een boeiende en leerrijke afsluiter voor de leerdag.
16u: Receptie
Voor medewerkers Opgroeien
Inschrijven is gratis en kan via Vlimpers Leren.
Voor externe partners
De inschrijving kost 50 euro, lunch inbegrepen.
Schrijf in via het inschrijvingsformulier.
Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met betaalinformatie en hoe je een factuur kunt aanvragen. Je inschrijving is pas volledig na ontvangst van het inschrijvingsgeld.
Opgroeien bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.
De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, tot het Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en de aanpak van jongeren die delicten plegen. Het agentschap kiest expliciet voor een geïntegreerde, multi-expertise aanpak en de samenwerking met heel wat partners. Zo worden gezinnen maximaal ondersteund.
Datum | Tijdstip | Locatie |
---|---|---|
17/10/2024 |
9u00 - 17u00 | Tongersesteenweg 150 , 3800 Sint-truiden |