Opleiding

Bootcamp Family Seeing

Wat is het?

In het najaar van 2023 organiseren Opgroeien, het Goestingsteam Signs of Safety West-Vlaanderen en het Antwerps Partnerschap bootcamps rond Family Seeing. Deze benadering is ontwikkeld door Kevin A. Campbell, met als doel waardevolle connecties bloot te leggen en zo kinderen en hun gezinnen veerkrachtiger te maken. Meer info vind je op de website van Family Seeing.

Het eerst geplande bootcamp van 8 tot 12 mei in Brussel wordt uitgesteld naar november door organisatorische redenen. 

De data voor de bootcamps zijn:

Wat zal je leren?

Natuurlijk netwerk rondom kinderen en hun ouders zien, activeren en faciliterenEen bootcamp Family Seeing reikt strategieën, tools, waarden en overtuigingen aan om kinderen en jongeren in de jeugdhulp te helpen aan een ‘netwerk voor het leven’. Zo maken ze blijvend deel uit van een gemeenschap die hen onvoorwaardelijk steunt, zowel tijdens als na hun verblijf in de jeugdhulp.

Het programma

Wat kan je verwachten van de bootcamp?

Je wordt ondergedompeld in de filosofie, het kader en de vaardigheden van Family Seeing. Doel van de training is om:

 • 40 of meer familieleden en andere connecties te vinden,
 • familieleden met functionele sterke punten te identificeren,
 • twee leidende familieleden te betrekken,
 • 12 of meer volwassenen uit te nodigen voor een voorbereidings- en planningsvergadering, uiterlijk twee weken na de training.

Na de bootcamp heb je de vaardigheden van Family Seeing geleerd en geoefend, een gevoel van vertrouwen ontwikkeld in het gebruik ervan en begrepen dat Family Seeing voor de meeste jongeren en gezinnen minder dan 20 uur duurt en zo slechts een paar weken vergt i.p.v. maanden.

Praktische info

De bootcamps verlopen in het Engels, telkens van 9.30 tot 16.30 uur.

Meer weten?

Trainers

 • Kevin Campbell is an American Child Protection, Children's Mental Health, and Health System Innovator and the founder of the Center for Family Finding and Youth Connectedness. Kevin developed Family FindingTM and Family SeeingTM, a set of strategies now utilized throughout North America, Australia, and Western Europe to engage networks of family members and other significant adults to promote the safety, healthy development, and healing of children and youth involved with government systems. Kevin has been an administrator, director, and vice president of private social service agencies for over 30 years
 • Elizabeth Wendel, MSW, LSW, is a founding partner of Pale Blue., Family SeeingTM author, and Family FindingTM co-author and expert. Liz brings extensive experience through her social work practice, organizational culture work, and strategic design initiatives, including implementation and policy work.

Achtergrond Family Seeing

Welzijn en veerkracht vergroten als mensen omringd zijn door anderen die iets voor hen betekenen of hen graag zien. Family Seeing streeft hiernaar voor elk kind en zijn gezin. Kevin Campbell vertrekt vanuit inzichten uit de neuropsychologische wetenschappen en past deze toe in de praktijk van jeugdhulp en jeugdbescherming.

De kernovertuigingen zijn:

 • elk kind heeft een netwerk, dat kan gevonden worden,
 • eenzaamheid heeft een verwoestende, zelfs gevaarlijke impact. De meeste kinderen die niet thuis verblijven, ervaren eenzaamheid,
 • een betekenisvolle verbinding met familie helpt het kind een gevoel van verbondenheid te ontwikkelen,
 • liefdevolle, levenslange connecties met familie bepalen positieve resultaten voor kinderen.

Het werken met informele, sociale netwerken van kinderen, jongeren en hun gezinnen wint aan belang, zowel binnen de jeugdbescherming als de algemene jeugdhulpverlening en belendende sectoren. Upstream werken houdt een paradigmashift in vanuit een mindset die gelooft in:

 • relaties als basis van gezondheid en veiligheid,
 • een gedeelde verantwoordelijkheid die ook de actieve deelname van het gezin inhoudt,
 • de evolutie naar een écht kracht- en oplossingsgerichte basishouding die verder kijkt dan het gedrag.

Doel is om elk kind met zijn familie te verbinden, zodat het betekenisvolle en blijvende relaties heeft met volwassenen die hem gedurende zijn hele leven ondersteunen. Hiertoe worden familieleden opgezocht die het kind niet kent of met wie het contact is verloren. Familieleden die bereid zijn om met het kind in verbinding te gaan, komen samen in bijeenkomsten.

Family Seeing is een veelbelovende benaderingswijze, en nauw verwant met Signs of Safety, een andere benaderingswijze waar heel wat organisaties in Vlaanderen voor kiezen in het omgaan met verontrusting, onveiligheid en maatschappelijke noodzaak.

Meer weten?

Over de organisator

Opgroeien bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.
De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, tot het Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en de aanpak van jongeren die delicten plegen. Het agentschap kiest expliciet voor een geïntegreerde, multi-expertise aanpak en de samenwerking met heel wat partners. Zo worden gezinnen maximaal ondersteund.

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
18/09/2023 - 12/09/2023 9u30 - 16u00 Traxweg 1, 8800 Roeselare
25/09/2023 - 29/09/2023 9u30 - 16u00 Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen
02/10/2023 - 06/10/2023 9u30 - 16u00 Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen
20/11/2023 - 24/11/2023 9u30 - 16u30 Atomiumplein 1, 1000 Brussel

Organisator

Opgroeien

Datum

Binnenkort nieuwe data

Prijs

€400

Locatie

Binnenkort nieuwe locaties
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Nele Haedens
Nele Haedens
Beleidsmedewerker
Ook interessant