Gezinscoaching is één van de initiatieven in de strijd tegen (kinder)armoede. De concrete invulling van de doelstellingen is afhankelijk van de lokale situatie én van de gezinnen waarmee de gezinscoach werkt.
Gezinnen kunnen aangemeld worden via een partnerorganisatie of het outreachend werk van een gezinscoach. Ze kunnen ook zichzelf aanmelden. Na de toestemming van het gezin kan de ondersteuning starten. Van bij het kennismakingsgesprek staat de opbouw van een vertrouwensrelatie centraal en hanteert de gezinscoach ‘de taal’ van het gezin. In dat gesprek kan gepolst worden naar noden, verwachtingen en wat goed loopt in het gezin.
Er is geen standaardtraject, een gezinscoach werkt à la carte (Van den Cruyce et al., 2024). De ondersteuningsintensiteit en wat een gezinscoach in en met het gezin doet is afgestemd op het gezin, volgt het tempo van het gezin en varieert naargelang de urgentie en complexiteit van de uitdagingen voor het gezin. Meer en minder intensieve ondersteuningsperioden kunnen alternerend voorkomen.
De gezinscoach:
Het gezin kan langdurig, zonder vooropgestelde eindtermijn bij één gezinscoach terecht. Waar in een intensieve ondersteuningsperiode de contacten (huisbezoeken, telefonische contacten, bezoek aan dienst of voorziening met de ouders en/of de kinderen) van wekelijks tot meerdere keren per week kunnen oplopen, gaat het in een minder intensieve periode over een contact om de drie, vier of meer weken. De looptijd van een ondersteuningstraject kan oplopen tot 2,5 jaar of langer. Als een traject afgerond of stopgezet wordt, dan is dat een beslissing van het gezin en de gezinscoach.
Een gezinscoachwerking is lokaal ingebed. Gezinscoaches werken vanuit een (intergemeentelijk) Huis van het Kind, een OCMW of een andere laagdrempelige lokale voorziening. Gezinscoaching kan ook werken met gezinscoaches uit verschillende diensten en organisaties van bijvoorbeeld een stad. Een gezinscoach moet het mandaat krijgen van diensten en organisaties om volgens de voorgaande principes te werken. Ze moeten ook permanent kunnen terugvallen op ondersteuning (intervisie, vorming enz.) vanuit hun eigen organisatie en/of andere organisaties.
Deze methodiekbeschrijving is, in opdracht van het Departement Zorg, tot stand gekomen vanuit een ondersteuningstraject (Odisee-hogeschool en De Link vzw) en de inbreng van 5 pilootprojecten (Baldemore, Bilzen, Herenthout, Leuven en Oostende). Ook de bevindingen van het onderzoek naar deze 5 werkingen (Steunpunt WVG) en de praktijkervaringen en onderzoeksbevindingen over andere gezinscoachwerkingen (o.a. Go-team en OPkomst in Mechelen, MISSION in Kortrijk) werden meegenomen in deze beschrijving. Medewerkers van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen en Orthopedagogie (Odisee) waren penhouders voor deze methodiekbeschrijving en brachten daarin inhoudelijke expertise, onderzoeks- en procesbegeleidingsinzichten samen.
Deze methodiek werkt met gezinscoaches, die zonder enige voorstructurering met gezinnen in de meest kwetsbare situatie aan de slag gaan. Ze zijn langdurig beschikbare spil- en vertrouwenspersonen én belangenbehartigers van het gezin. Een structurele inbedding van de werking in een lokaal samenwerkingsverband is essentieel.
Werken met gezinscoaches lijkt misschien eenvoudig, maar is het zeker niet. Daarom is degelijke info over het opzet, de nodige competenties en de structurele condities uiterst belangrijk. Ondanks de uitgebreide tekst blijft deze praktijkbeschrijving boeiend door onder meer de mooie quotes.
De commissie meent dat deze beschrijving voldoet aan alle criteria van een goede beschrijving: ze is goed beschreven met inbegrip van concrete voorbeelden; ze is theoretisch onderbouwd; er is wetenschappelijk onderzoek gebeurd op vlak van proces en uitkomsten, waarbij gebruik is gemaakt van kwalitatieve en kwantitatieve methodologie (met inbegrip van een studie met RCT design). Er is veel aandacht voor de kwaliteit en uitvoerbaarheid.
Krijg een overzicht van cijfers en feiten, duik in de aanpak van kinderarmoede op diverse niveaus in de themapagina Armoedebestrijding. Lees het onderzoeksrapport van de pilootprojecten gezinscoaching in Vlaanderen.
Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee) ondersteunt sociale professionals (beroepskrachten en vrijwilligers) en organisaties bij de ondersteuning van gezinnen (in een kwetsbare situatie) via onderzoek, begeleidingstrajecten, vormingen, bijscholingen enz.