Sterke samenwerking in het jeugdontmoetingscentrum in Puurs-Sint-Amands

In Puurs-Sint-Amands vormt het Jeugdontmoetingscentrum de 'hub' waarvan alles vertrekt. Maar liefst 850 verschillende kinderen participeren aan een erg divers aanbod.

In 2016 won de gemeente Puurs-Sint-Amands de ‘Gouden Kinderschoen’ van VVSG voor hun originele samenwerking tussen de jeugd- en de sportwerking. Staf Claes, coördinator van de jeugdwerking, en Jirka Moens, coördinator van het IBO, staan ons enthousiast te woord.

Er heerst hier een gezellige drukte. Kunnen jullie kort schetsen hoe jullie werking er tijdens de schoolvakantie uitziet?

"Het JOC hier is de ‘hub’ vanwaar alles vertrekt. De kinderen komen hier naartoe en kunnen ter plaatse of ergens anders aan een divers aanbod deelnemen. Dat gaat dan over Grabbelpasactiviteiten, sportactiviteiten of creatief bezig zijn. Vandaag hebben we bijvoorbeeld El Circo Fiasco te gast. Zij leren de kinderen die dat willen allerlei circusacts. Het is een win-win situatie, want kinderen die dit nog niet kenden en het leuk vinden, zullen nadien de weg vinden naar hun werking. In de opvang en het speelplein ontvangen we in de zomervakantie maar liefst 850 verschillende kinderen. Dat is een gedroomd publiek voor verenigingen die hun aanbod willen uitdragen."

“In de opvang en het speelplein ontvangen we in de zomervakantie maar liefst 850 verschillende kinderen. Dat is een gedroomd publiek voor verenigingen die hun aanbod willen uitdragen.”
Avatar Opgroeien medewerker
Staf Claes, Coördinator van de jeugdwerking

Hoe regelen jullie de verplaatsingen naar andere locaties?

"Verplaatsingen zijn vaak niet nodig. We nodigen verenigingen met een fijn aanbod voor kinderen uit om hier ter plekke hun activiteit te komen doen. We houden daar altijd ruimte voor vrij, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Voor verplaatsingen hebben we kleine busjes waar we zelf mee kunnen rijden. Voor verplaatsingen van grotere groepen doen we beroep op een busfirma."

Dat lijkt een hele puzzel die elke dag weer moet worden gelegd. Hoe krijgen jullie dat allemaal geregeld?

"Dat is inderdaad niet eenvoudig. Het is erg belangrijk om goed af te stemmen en iedere partner goed geïnformeerd te houden. Dat is onze taak als coördinatoren. Een voorwaarde om een werking als deze te doen slagen, is ook dat elke medewerker mee de visie deelt en erachter staat. Voor een buitenstaander komt het over als een chaos, maar er zit wel degelijk structuur in. We maken vooraf een goede planning en verdelen de verantwoordelijkheden en taken."

“Een voorwaarde om een werking als deze te doen slagen, is ook dat elke medewerker mee de visie deelt en erachter staat.”
Avatar Opgroeien medewerker
Jirka Moens, Coördinator van het IBO

Hoe verloopt de werking tijdens het schooljaar?

"Op schooldagen worden de kinderen vóór en na school opgevangen op één centrale locatie per deelgemeente, maar op woensdagnamiddag komen ze allemaal naar het jeugdcentrum. Ook dan proberen we zo veel mogelijk diverse activiteiten aan te bieden in samenwerking met andere organisaties, net zoals tijdens de schoolvakanties. Elke woensdag is er bijvoorbeeld - zonder meerprijs - de ‘multimove’. Dit najaar plannen we ook nog een culturele week. Kinderen zullen dan vanuit de opvang kennis kunnen maken met toneel, dans, film en allerlei andere culturele activiteiten."

Hoe houden jullie de werking toegankelijk voor iedereen?

"We werken erg flexibel in de vakanties. Inschrijven kan elke dag en ouders kunnen hun kind komen brengen en halen wanneer zij dit willen. Ze moeten niet bij de deur blijven wachten, maar kunnen gerust binnenlopen en mee de gezellige sfeer hier komen opsnuiven. Zo leren begeleiders en ouders mekaar ook beter kennen." 

"We werken met een eenvoudig te hanteren prijssysteem. We registreren correct aan welke activiteiten elk kind deelneemt. De ouders krijgen nadien één factuur. En er is een sociaal tarief dat discreet wordt toegekend. Ook kinderen met een beperking zijn welkom. Onze gebouwen zijn trouwens allemaal toegankelijk voor rolstoelen. En voor kinderen met autisme is er altijd een ruimte waar ze tot rust kunnen komen."

Wat is de rol van het lokaal bestuur?

"Die is van cruciaal belang. Zij staan volledig achter onze visie van geïntegreerd werken en voorzien de nodige middelen: de locaties, busjes, materiaal, personeel, maaltijden,.. Noem maar op. We krijgen van hen erg veel vrijheid en vertrouwen en dat werkt uiteraard erg comfortabel."

Thema's

Samenwerking en groei BOA-aanbod

Populaire onderwerpen

Infrastructuur
Mobiliteit en bereikbaarheid
Praktische organisatie

Soort activiteit

Culturele en artistieke activiteiten
Spelen om te spelen
Sport en beweging

Leeftijd

Lagere schoolkinderen
Tieners

Aantal inwoners

10.000 –50.000 inwoners

Periode

Schooljaar
Vakantie
Gerelateerde praktijkvoorbeelden