Onderzoek Stad Gent brengt drempels in kaart in kwetsbare wijk

Stad Gent liet een onderzoek uitvoeren in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham-Dok door VBJK en Arteveldehogeschool. In deze wijk wonen heel wat kwetsbare gezinnen. De stad wilde onderzoeken hoe ze het buitenschools aanbod beter toegankelijk kunnen maken. In het rapport komen heel wat drempels naar boven. Tegelijk is het rapport een ideale gespreksstarter voor een dialoog met partners.

De Dienst Kinderopvang (DIKO) van de Stad Gent besloot om in de aanloop naar het BOA-decreet een denktank op te richten. Deze werkgroep werkt aan een stadsbrede visie over de kwaliteitsvolle organisatie van opvang en vrije tijd en werkt concrete voorstellen uit, op maat van elk kind in Gent.

Binnen dat stadsbrede project, dat zich buigt over een vernieuwende visie voor de opvang en vrije tijd, startten ze een proefproject in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham-Dok. Samen met de betrokken wijkpartners werd er gewerkt aan een vernieuwend concept in de geest van het decreet.

Eerste blik op onderzoeksresultaten

Het onderzoek leverde heel wat interessante inzichten op. Zo is voldoende kwalitatief aanbod essentieel, maar niet de enige voorwaarde om de toegang tot kwalitatieve buitenschoolse activiteiten van alle kinderen te verbeteren. Drempelverlagende acties, voldoende aangepaste ruimte op school- en vakantiedagen, voldoende competente begeleiders, beschikbare middelen, en een gedragen visie zijn essentieel.

Lees meer over de inhoud van het proefproject en de aanbevelingen uit het onderzoek op de website van VBJK.

Bekijk hieronder ook het filmpje over het proefproject Buitenschoolse opvang en vrije tijd in deze wijk, door IBO in samenwerking met de buurtpartners:

Thema's

Monitoring en evaluatie

Populaire onderwerpen

Financieel
Mobiliteit en bereikbaarheid

Leeftijd

Kleuters
Lagere schoolkinderen

Aantal inwoners

> 50.000 inwoners
Gerelateerde praktijkvoorbeelden