Week van de borstvoeding 2022

01 augustus 2022
campagnebeeld week van de borstvoeding
Elise Van De Graaf
Van 1 tot 7 augustus is het opnieuw de internationale Week van de Borstvoeding. Ook dit jaar zet Kind en Gezin borstvoeding extra in de kijker. Met een social campagne én een nieuw cijferrapport met data over borstvoeding in 2021.

Kind en Gezin inspireert opnieuw met de BV-BV's

In 2020 en 2021 ging Kind en Gezin voor de Week van de Borstvoeding op zoek naar de BV-BV's (of Borstvoedings-Bekende Vlaming): bekende en minder bekende mensen die borstvoeding positief in de kijker zetten. In 2022 staat Elise Van De Graaf in het spotlicht, verpleegkundige bij Kind en Gezin en mama van een vroeggeboren tweeling. Een week lang deelt ze haar ervaringen over borstvoeding bij tweelingen en prematuren, voeden in het openbaar, kolven … op het Facebook- en Instagramkanaal van Kind en Gezin.

8 op de 10 baby's in Vlaanderen krijgt borstvoeding bij de start

Kind en Gezin registreert in de dienstverlening borstvoeding bij baby's op verschillende leeftijden. 

  • Ook in 2021 krijgt meer dan 8 op de 10 baby’s in Vlaanderen borstvoeding bij de start.
  • Op de leeftijd van 6 maanden krijgt nog 36,1% van de kinderen borstvoeding.

In Vlaanderen zijn er opmerkelijke verschillen qua borstvoeding naargelang de woonplaats, de origine van de moeder en de kansarmoedesituatie.

"Bijna 8 op de 10 baby's geboren in Vlaanderen krijgt op de 6de levensdag borstvoeding. Een prima score! Cijfers tonen echter verschillen. Zo zien we dat slechts 5 op de 10 baby's van moeders van Belgische origine die in kansarmoede opgroeien borstvoeding krijgen op dag 6. Als maatschappij moeten we blijven investeren om de keuze voor borstvoeding vanzelfsprekend te maken, ongeacht de woonplaats, origine van de moeder en de kansarmoedesituatie." - Liesbet Vergauwen: Adviserend arts en expert voeding Kind en Gezin

“Er zijn enkel winnaars als je kiest voor borstvoeding: voor het kind, de ouders en ook wij als maatschappij plukken er de vruchten van. Elk beetje borstvoeding telt en hoe langer je borstvoeding geeft, hoe meer voordelen.”
Avatar Opgroeien medewerker
Liesbet Vergauwen, Adviserend arts en expert voeding Kind en Gezin
Andere nieuwsberichten