Vaccinet+ valt tweemaal in de prijzen

30 november 2021
uitreiking_vaccinet_ICT_prijs_award
Vaccinnet+, het registratiesysteem voor de coronavaccins in België werd in november 2021 tweemaal bekroond. De eerste prijs was een award van beste API, een prijs die het agentschap Digitaal Vlaanderen elk jaar uitreikt. De tweede award werd uitgereikt door Datanews voor 'ICT/Digital Project of the Year'. Achter Vaccinnet+ schuilt het harde werk van onze Opgroeien-collega's Sabine Withofs, Bart Ramharter en Jan Lenssen.

1. Award van beste API

Een Application Programming Interface, kortweg API, zorgt ervoor dat verschillende toepassingen, zoals databanken en apps, vlot met elkaar kunnen communiceren.

Vaccinnet+ werd in ijltempo ontwikkeld door het ICT Vacc-team van Opgroeien, in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid en andere partners zoals de verschillende gemeenschappen in ons land en de Vaccinatiewerkgroep.

Jan Lenssen: “In oktober 2020 kwam het idee om Vaccinnet - dat al 20 jaar bestaat - als basis te gebruiken voor de coronavaccinaties in heel België. Eerst kregen we maart 2021 als deadline voor Vaccinnet+, maar midden november kregen we te horen dat het systeem tegen het einde van het jaar klaar moest zijn."

"Dat was even slikken, maar we hebben onze deadline wel gehaald, vooral dankzij het harde werk van Sabine en Bart. Ook andere medewerkers van team ICT hebben knap werk geleverd, zoals de collega’s die de databanken en de servers de hele tijd goed lieten draaien.”

Bart Ramharter: "Er was sowieso heel wat druk vanuit Zorg en Gezondheid en de Vaccinatiewerkgroep. En vraagtekens, zoals over de capaciteit." 

"Er moesten per dag tot 240.000 registraties van vaccins kunnen gebeuren. Zou ons systeem dat wel kunnen trekken? Gelukkig is alles vlekkeloos verlopen. Op het hoogtepunt van de campagne – midden juni 2021 was dat – telden we 180.000 registraties per dag. Capaciteit genoeg dus.”

 

Veel voldoening

“Wij hadden er alle vertrouwen in dat alles in orde zou komen”, vertelt Sabine Withofs. 

“We kregen regelmatig complimenten voor alles wat we realiseerden en dat geeft natuurlijk veel voldoening. Ook leuk is dat ons werk de basis vormt voor andere toepassingen zoals de CovidSafeBE-app. Eigenlijk zijn we gewoon trots dat we een steentje konden bijdragen aan de strijd tegen corona. Dat geeft echt heel veel voldoening.”

“We zijn trots dat we een steentje konden bijdragen aan de strijd tegen corona. ”
vaccinet_prijzen_ICT
Jan Lenssen, Sabine Withofs en Bart Ramharter, ICT-collega's Vaccinet+

2. ICT/Digital Project of the Year

Uw en mijn covid-19 vaccinaties zitten in de databank Vaccinnet+: een cruciale en onmisbare schakel in de strijd tegen het virus. Dat verdient een award”, aldus DataNews. Lees het artikel van DataNews over Vaccinnet+.

Uit het verslag van de jury:

"De jury was vooral onder de indruk dat deze uitbreiding gerealiseerd werd met een klein ontwikkelteam van drie personen met een totaalbudget van 350.000 euro."

"Op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne werden er 100.000 tot 180.000 vaccins per dag geregistreerd, met pieken tot meer dan 210.000 en meer dan 200 registraties per seconde."

"Het innovatieve zit hem vooral in de doorgedreven en geautomatiseerde data-uitwisseling en gegevensdeling over de grenzen van organisaties en deelstaten heen. Dit samen met het feit dat dit op een uiterst korte termijn werd opgezet. Zo heeft ons land nu voor het eerst een Belgische vaccinatiedatabank gerealiseerd. Alles bij elkaar meer dan voldoende sterke punten voor de jury om Vaccinnet+ uit te roepen tot ICT/Digital Project of the Year in de categorie 'public sector'." 

Erkenning visie, expertise en gedrevenheid

Het ICT Vacc-team van Opgroeien is uiteraard heel erg blij met deze tweede bekroning.

Jan Lenssen: "Dit is een erkenning voor de visie, expertise en gedrevenheid van Opgroeien en heel ons ICT-team, voor een concept en project dat wij al vele jaren geleden hebben gelanceerd."

“In de loop der jaren hebben dus heel wat van onze collega’s hier rechtstreeks of onrechtstreeks aan meegewerkt. Dit is dus een prijs voor ons allemaal! ”
vaccinet_prijzen_ICT
Jan, Sabine en Bart, ICT-collega's Vaccinet+
Andere nieuwsberichten