Maak kennis met initiatieven voor betaalbaar internet

15 april 2024
foto van persoon voor pc-scherm
Om de ongelijke toegang tot het internet te verkleinen, zijn er verschillende initiatieven om de toegang meer betaalbaar te maken.

Sociaal internetaanbod

Wat is het?

Sinds 1 maart 2024 vervangt een nieuw sociaal internetaanbod het vroegere sociaal tarief voor de telecomsector. Het gaat over een tarief voor enkel vast internet, al dan niet met televisie/telefonie, aangeboden door de operatoren Telenet, Proximus en VOO.

  • De standaardkostprijs van het sociaal internetaanbod bedraagt 19 euro per maand voor vast internet. Het gaat niet over onbeperkt internet. 
  • Daarnaast bieden de operatoren voor 40 euro een bundel waaraan bijvoorbeeld televisie of telefonie kan toegevoegd worden. Het aanbod is verschillend per operator, en moet worden aangevraagd bij de operator zelf.

Wie komt in aanmerking?

Je moet gedomicilieerd zijn in België. Ruwweg gaat het over personen met een ernstige handicap, een klein pensioen of een leefloon. 

  • Voor de exacte beschrijving van rechthebbenden kan je terecht op de website van FOD Economie
  • Wil je zelf nagaan of je recht hebt op het sociaal internetaanbod? Hiervoor kan je gebruik maken van een tool

Hoe aan te vragen?

Het sociaal internetaanbod wordt niet automatisch toegekend. Rechthebbenden moeten een aantal stappen ondernemen bij hun aanvraag:

  • Neem contact op met een van de deelnemende operatoren en bied hen jouw ID-kaart (of een ander document met je rijksregisternummer) aan.
  • De operator kan nagaan of jij recht hebt op het sociaal internetaanbod.
  • Indien je recht hebt op het sociaal internetaanbod kan je (binnen 7 dagen) jezelf inschrijven voor het sociaal internetaanbod.

Wat met het oude sociaal tarief telecom?

Personen met recht op het oude sociaal tarief telecom vóór 1 maart 2024, blijven dat ook na die datum ontvangen. Ze hebben er recht op zolang zij aan de voorwaarden van het oude sociaal tarief voldoen. Dit betekent onder andere dat de situatie van de rechthebbende niet verandert, zoals verhuizen, van operator veranderen, van abonnement veranderen ... Het sociaal tarief wordt dus niet automatisch omgezet naar het sociaal internetaanbod.

Telenet Essential Internet

Telenet biedt naast het sociaal internetaanbod ook de ‘Essential Internet’ bundels. Deze zijn nog goedkoper dan het sociaal internetaanbod. Je hebt wel minder GB en download- en uploadsnelheid. 

Op zoek naar het beste commerciële tarief?

Ben je op zoek naar het beste commerciële tarief? Deze websites kunnen je helpen met het vergelijken van internet- en telecomprijzen:

Andere nieuwsberichten