Geboortecijfers dalen in 2022

22 december 2022
baby houdt hand vast
In 2021 registreerde Opgroeien een piek in het geboortecijfer. Met een opmerkelijke stijging van 4,6% telde Opgroeien uiteindelijk meer dan 66.560 geboortes in Vlaanderen. 2022 lijkt een jaar waarin we opnieuw minder baby’s mochten verwelkomen. Volgens het geschatte geboortecijfer zullen we allicht stranden op minder dan 65.000 geboortes.

Kind en Gezin verzamelt ontzettend veel data via de dienstverlening, zoals de geboortecijfers van 2022. Na een uitzonderlijke piek in 2021, mochten we in 2022 weer minder baby’s verwelkomen. De geboortecijfers tonen wel duidelijke verschillen per provincie.

"We verwachten dat het geboortecijfer in 2022 de kaap van de 65.000 niet zal ronden. In de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant registreerden we dalingen van 3% of meer. In West-Vlaanderen is de daling met -1,5% minder uitgesproken. Limburg lijkt af te stevenen op een status quo of een beperkte toename." zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien.

“Vorig jaar kende het geboortecijfer in Vlaanderen nog de sterkste stijging in 20 jaar. Maar die opmerkelijke piek lijkt niet aan te houden.”
Avatar Opgroeien medewerker
Niels Heselmans, woordvoerder Opgroeien

Specifieke verklaringen voor het dalend geboortecijfer zijn er nog niet. “Daarvoor moeten we ook andere factoren mee in rekening nemen, zoals het vruchtbaarheidscijfer en de leeftijd waarop vrouwen een kind kregen,” aldus Heselmans.

Andere nieuwsberichten