Praktijk

Van wachtlijst, naar startlijst!

Binnen het landschap voor personen met een beperking zijn we met Sint Oda echte pioniers en een gevestigde waarde met veel expertise. We bouwden een stevig en divers netwerk op en investeren hier grondig in. Dat, samen met deel te zijn van de koepel Stijn vzw, maakt dat we de vinger aan de pols hebben. We zijn oplettend voor maatschappelijke noden en geloven in echt ondernemerschap in de zorg. Binnen Sint Oda zelf maakten we de afgelopen jaren de transitie van ont-zorgen naar samen-zorgen. Zowel in de woon- als dagopvang bekijken we hoe we het netwerk van de zorggebruiker zo dicht mogelijk kunnen betrekken, kunnen beschouwen als een volwaardige (zorg)partner.

Doel

Sinds de zomer 2022 organiseren we vakantieopvang voor kinderen met een
complexere zorgvraag die moeilijk een antwoord vinden in de reguliere opvang. We
richten ons hier op kinderen zonder erkenning (middels RTH) en willen zo vertrekken vanuit een nood van het kind, eerder dan vanuit het departement die het organiseert.
Verder starten we binnenkort ook met een kleinschalige crèche voor kinderen met
complexe zorgnoden (0-6 jaar) op ons terrein. Zo engageren we ons, daar waar
niemand anders het doet, gaan we in op maatschappelijke noden en willen we met onze expertise een kwalitatief antwoord bieden aan kinderen en ouders die nét meer nodig hebben dan reguliere opvang.
We organiseren events waarin we over de sectoren heen, onze partners proberen te versterken met onze kennis en ervaring. De ouders zien we hier ook als partners, door hen te versterken geven we zorg in de thuiscontext een duurzamer karakter.
We hebben tevens een outreachteam, gekoppeld aan de observatie-, behandel- en
diagnose-eenheid (ODB), waaruit ook het SIT ontstond.

Doelgroep

Minderjarigen (en meerderjarigen) met matig tot diep verstandelijke beperking en een complexe zorgvraag die door de mazen van het zorgnet vallen.

Werkwijze

We kiezen voor een projectmatige aanpak bij Sint Oda, dit vinden we cruciaal om gedragen en gefundeerde beleidskeuzes te nemen, te consolideren en de dissemineren. Doordat het we goed bedenken wie onze stakeholders zijn en hen te betrekken, hebben we een uitgebreid klankbord. Deze worden binnen elke fase gehoord, elk project is een iteratief proces, waarbij we steeds evalueren en bijsturen. Ook nadien wordt er verder geëvalueerd. Via het Zorgovereenstemmings-overleg, de Gebruikersraad en Raad van Toezicht, worden ons regelmatig spiegels voorgehouden, dit noopt ons tot zelfkritisch te zijn.

Partners

Zorggebruikers, hun ouders, familieleden, netwerk.
Overheid (gemeente, provincie, Vlaams en federaal niveau) 
VAPH
eerstelijns diensten.
Welzijnsorganisaties binnen en buiten onze sector.
Bedrijven.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Het sleutelwoord is "samen".
We werken niet vanuit het principe "sell the problem", maar vertrekken vanuit de uitdagingen die mensen iedere dag in de praktijk tegen komen. Samen met hen gaan we aan de slag. Vanuit die idee van gedeelde verantwoordelijkheid werken we heel sterk met gedeeld leiderschap. Een vlakke organisatie betekent dat je heel open omgaat met informatie (inkomsten en uitgaven, personeelsverdeling, ...) om zo samen tot de beste oplossingen te komen. 
In Sint Oda spreken we van Veerkrachtig leiderschap!

Welke uitdagingen liggen er voor?

Zolang er wachtlijsten zijn...zullen wij die als startlijsten zien.
De startlijn op een weg van nieuwe uitdagingen waarin we samen met zo veel mogelijk partners graag het startschot laten klinken..

Auteur

Dienstencentrum Sint Oda

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant