Praktijk

Samen voor gezinnen

Een samen-aanbod (Felies, Wiegwijs en Familiehulp) en expertisedeling heeft een grote meerwaarde (voor kinderen en gezinnen) binnen de preventieve gezinsondersteuning.

Doel

We beogen een geïntegreerde dienstverlening die inspeelt op de behoeften van de kinderen/gezinnen met als doel 'opvoedings-/ondersteuningswinst'.

Door het concept:
- kennen we elkaar beter (wie doet wat en hoe),
- vinden we elkaar beter (locaties, connecties)
- en kunnen we ook samen beter en meer doen.

We willen vooral het welbevinden van aanstaande ouders en gezinnen met kinderen/jongeren bevorderen door hen te ondersteunen op het gebied van welzijn en gezondheid, zodat voor ieder kind/jongere maximale gezondheids- en welzijnswinsten worden gerealiseerd.

Doelgroep

  • Gezinnen
  • Medewerkers preventieve gezinsondersteuning en andere ondersteuners van gezinnen (bijvoorbeeld: inloopteams, kinderopvang, gezinszorg, opvoedingsondersteuning, Huizen van het Kind, vrijwilligers op consultatiebureaus, Opgroeien, CKG's, ...)

Werkwijze

Binnen het concept in Antwerpen zijn we concreet aan de slag gegaan. De ervaring en expertise van iedere partner delen, maakt dat we meer leervermogen ontwikkelen. We leren elkaar kennen en herkennen, waardoor we samen aan de slag kunnen voor gezinnen. We stelden hiervoor samen een visie en een plan op. Dit allemaal vertrekkende vanuit de vragen/noden van de kinderen/jongeren/gezinnen en met de nodige aandacht voor zelfregie.

Partners

De kernpartners:
- Felies [kinderopvang (gezins- en groepsopvang)]
- Wiegwijs [inloopteams, consultatiebureaus, Huizen van het Kind]
- Familiehulp [gezinszorg (huishoudhulp/verzorgende), kinderopvang 'De Speelboom', opvoedingsondersteuning en kraamzorg]

Vrij vlug ontdekten de partners dat doelgericht werken impliceert dat de brede sociale kaart van Antwerpen goed moet gekend zijn. Warme en nabije ondersteuning bieden, betekent ook samen op zoek gaan naar de best passende partner in de buurt van de vraagsteller. Over de domeinen van welzijn en gezondheid heen. Denk maar aan onderwijs, vrije tijd, cultuur, ...

Kortom: iedereen die van ver of nabij betrokken wordt bij het realiseren van optimale ontwikkelings-/opvoedingskansen van kinderen/jongeren/gezinnen.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Van bij de start was het woord 'samen' de spil in het verhaal.

Als je samen dingen wil verwezenlijken, moet je elkaar goed kennen. Tijd nemen om de dienstverlening van de andere te leren kennen was een eerste stap in de goede richting. Op die manier kregen we ook een ruimer beeld van de reeds bestaande initiatieven in de buurt. Het samen nadenken en werken rond het proces van 'schakelen' zorgde ervoor dat de ondersteuning vlotter en beter verloopt.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Het afstemmen op de concrete context (onder andere door rekening te houden met de diversiteit in densiteit en nabijheid) in steden en gemeenten.

Het lijkt een hele uitdaging om een model op te stellen om dit concept op te schalen en te verduurzamen. Dit zowel juridisch, praktisch, technisch, organisatorisch, financieel, ...

Auteur

Familiehulp - Felies - Wiegwijs

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Familiehulp -  Felies - Wiegwijs
Familiehulp - Felies - Wiegwijs
Ook interessant