Praktijk

OnlinePsyHulp for YOU(th)?!

OnlinePsyHulp biedt informatie en oefeningen voor een brede waaier aan psychologische problemen: depressie, verslaving, angst en stress, moeilijkheden in relaties, … . Sinds kort werd ook ons aanbod voor jongeren in de transitieleeftijd (16-23j.) gelanceerd! Dit zowel voor informatie als begeleiding.

Doel

We pogen rechtstreeks de drempel tot zorg te verlagen. De getrapte zorg via informatie, zelfhulp en online begeleiding (met de mogelijkheid om de anonimiteit te bewaren) zorgt ervoor dat we mensen bereiken die anders de stap naar hulpverlening niet of (te) laat zetten. Daarnaast willen we zoveel mogelijk inzetten op continue zorg via doorverwijzing naar verdere gespecialiseerde zorg - wanneer aangewezen - en de mogelijkheid tot blended gebruik van ons aanbod.

Doelgroep

Ons aanbod (info en begeleiding) spreekt jongeren tussen de 16 en 23j. aan die op dit moment niet de gepaste hulpverlening ('unmet need') krijgen. Dat laatste omdat ze veel wantrouwen of taboe ervaren, omdat er geen gepast aanbod in de buurt is (bv. niet 'ernstig' genoeg), omdat het regulier aanbod niet past bij hun noden of omwille van lange wachtlijsten. We willen hen 'oppikken', 'opvangen' en doorverwijzen naar meer gespecialiseerde zorg wanneer nodig.

Werkwijze

Uiteraard fungeren we niet in een vacuüm. Daarentegen staan we steeds in verbinding met andere partners binnen de GGZ (0de, 1ste, 2de, 3de-lijn) en proberen we ons aanbod zoveel mogelijk complementair te maken (o.a. instroom, doorstroom). Voor de ontwikkeling en verdere verspreiding van dit aanbod stellen we samenwerking en co-creatie dan ook voorop.

Partners

OnlinePsyHulp is een initiatief van CGG Kempen, De Pont en Integra.

De stuurgroep bestaat uit de directieleden van deze CGG én o.a. Prof. Patrick Luyten (KU Leuven). Daarnaast is er het online team: een netwerkteam dat bestaat uit psychologen en psychotherapeuten verbonden aan de genoemde CGG. Deze verzorgen het online zorgaanbod en ontwikkelen mee de online info en modules vanuit hun klinische expertise. Voor alle technisch ontwikkelingen loopt er een samenwerking met Viavario.

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Het online aanbod bevat zowel thematische als transdiagnostische modules. Dit in samenwerking met enkele kenniscentra (bv. Eetexpert), universiteiten (KU Leuven) én jongeren zelf (via focusgroepen, jongerenboard). Empowerment als doel zit in onze visie verweven in zowel de getrapte opbouw van ons hulpaanbod als in de aanpak tijdens de begeleidingstrajecten. Deelnemers worden aangemoedigd om ook tussen de contactmomenten met hun hulpverlener een actieve houding aan te nemen. Hulpverlener en cliënt zoeken samen uit welke focus op dat moment het best aansluit bij de hulpvraag en een evolutie naar herstel.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Als pioniers in het aanbod sinds 2007, is het steeds een uitdaging om onze werkwijze kritisch in vraag te blijven stellen. De online wereld is voortdurend in verandering waardoor ook vernieuwingen en creativiteit steeds een vraag zijn. Het kunnen garanderen van anonimiteit in onze online begeleidingen is een meerwaarde en bereikt een doelgroep die we anders misschien niet bereiken. Dat laatste is evenzeer een uitdaging en vraagt om voldoende samenwerking met partners binnen de GGZ.

Auteur

Online Psyhulp

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant