Praktijk

Mentor+, om risicojongeren te versterken en terug te verbinden met hun context en de bredere samenleving.

Mentor + gelooft in de kracht van mentoring. Er wordt gewerkt met jongvolwassenen (mentoren), die een jongere (mentee) toegewezen krijgen na matching. Mentor+ is een hulpverleningsprogramma gericht op jongeren die risicogedrag stellen, vaak jonge delictplegers, met als doel deze jongeren te empoweren in hun identiteitsontwikkeling. Het belangrijkste principe is om jongvolwassenen (studenten) op te leiden, zodat zij als mentor jongeren kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van positieve attitudes en gedragingen. De relatie tussen mentor en mentee wordt ingezet als instrument. De mentor kan een rolmodel zijn, een klankbord maar ook een raadgever, inspirator. Samen met andere Europese partners delen we kennis en ervaringen in het begeleiden van risicojongeren. We ontwikkelden samen een handboek dat als basis dient om mentoren op te leiden en te coachen. Deze uitwisseling biedt ook kansen om op Europees niveau samen te werken, een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen en tot een cultuur sensitieve dialoog te komen. Het handboek bevat visie en concrete methodieken voor de mentoren. Daarnaast creëren we een innovatieve mobiele applicatie die mentor en mentee in realtime ondersteunt.

Doel

Ons belangrijkste doel is het realiseren van een aanbod voor risicojongeren en/of jonge delictplegers. We willen voorkomen dat deze jongeren in instellingen terechtkomen. We bouwen samen met hen een sterk netwerk uit. We zetten in op een positieve identiteitsontwikkeling en op het succesvol re-integreren in hun eigen context en de bredere samenleving. We geloven dat door hen de kans te bieden zich te verbinden met een betrouwbare jongvolwassene (mentor) we hen kunnen helpen op weg naar een goed leven zonder criminaliteit.
Mentor + is gericht op het verbeteren van bestaande mentorprogramma’s en op Europees niveau het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie en methodologie.

Doelgroep

Risicojongeren (14+) en jonge delictplegers.
We streven ernaar om het programma toegankelijk te maken voor een groot aantal jongeren die kunnen profiteren van mentoring.

Werkwijze

We begeleiden en ondersteunen risicojongeren door middel van mentoring. Bij mentoring worden vrijwilligers (studenten) gekoppeld aan jongeren die behoefte hebben aan steun, begeleiding en een rolmodel in hun leven. 
De eerste stap in ons proces is het zorgvuldig matchen van een mentor en een mentee. We streven ernaar om een mentor te vinden die past bij de specifieke behoeften en interesses van de jongere. We beogen een betekenisvolle en productieve relatie tussen mentor en mentee.
De mentor fungeert als rolmodel voor de mentee en probeert deze positief te beïnvloeden. De mentor deelt zijn of haar eigen leefwereld en ervaringen met de jongere, waardoor er een vertrouwensband kan ontstaan en de jongere zich gesteund voelt.
Het contact tussen mentor en jongere vindt plaats op verschillende manieren. Face-to-face ontmoetingen zijn een belangrijk onderdeel van onze werkwijze, waarbij de mentor direct in contact staat met de jongere. Daarnaast is er ook contact mogelijk via een speciaal ontwikkelde app. Zo kunnen mentor en mentee ook buiten de fysieke ontmoetingen met elkaar communiceren en betrokken blijven.
Voor de mentoren bieden we intervisie en training in groepsverband. Dit stelt hen in staat om ervaringen te delen, van elkaar te leren en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgen de mentoren individuele coaching van onze coördinatoren, die gediplomeerde professionals zijn. Deze coaching zorgt voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning, zodat de mentor zijn of haar rol optimaal kan vervullen.
Onze werkwijze is gericht op het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin jongeren kunnen groeien, zich ontwikkelen en hun volledig potentieel kunnen bereiken. We geloven in de kracht van mentoring en het positieve effect dat het kan hebben op het leven van jongeren.

Partners

Internationaal
•    Amadora Inovation - Portugal
•    Aproximar - Portugal
•    Athens Lifelong Learning Institute - Greece
•    Beyond the Horizon International Strategic Studies Group  - Belgium
•    European Association for Social Innovation - Romania
•    I&F Education and Development - Ireland
•    Asociatia Vis Juventum – Romania

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Een succesvol resultaat van ons project houdt in dat we werken met jongvolwassenen die als rolmodellen fungeren voor jongeren. Het vrijwillige engagement van onze mentoren speelt hierbij een cruciale rol. 
Gedurende een periode van zes maanden bieden we een zeer intensief en op maat gemaakte ondersteuning aan de jongeren, zonder beperkingen op de tijdsinvestering. We streven ernaar om een aanbod te creëren dat volledig vraaggestuurd is, waarbij we flexibel en creatief zijn in het vinden van oplossingen.
Een belangrijk aspect van ons project is de samenwerking op Europees niveau, waarbij verschillende landen en culturen betrokken zijn. Deze samenwerking bevordert de dialoog en de ontwikkeling van een gemeenschappelijke visie op het gebied van hulpverlening en omgang met jongeren die risicovol gedrag vertonen in Europa.
Door de implementatie van ons project in diverse landen wordt er geleerd en uitgewisseld op een cultuuroverstijgende manier. Dit zorgt voor een verrijking van kennis en ervaringen.
Het uiteindelijke succes van ons project is te zien in de positieve impact die we hebben op het leven van jongeren. We streven ernaar om hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun volledige potentieel, het vergroten van hun zelfvertrouwen en het stimuleren van positieve veranderingen in hun leven. Daarnaast streven we naar een bredere invloed op Europees niveau, waarbij we bijdragen aan een verbeterde aanpak van risicovol gedrag bij jongeren en betere ondersteuningssystemen binnen de jeugdhulp.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Een eerste uitdaging binnen ons project is het realiseren van een goede match tussen mentor en mentee is. We begrijpen dat het vinden van de juiste combinatie van persoonlijkheden, interesses en behoeften cruciaal is voor een succesvolle mentorrelatie. We zetten hoog in op het creëren van duurzame en betekenisvolle connecties, waarbij we streven naar een match die beide partijen ten goede komt.
Een andere uitdaging is het bieden van toereikende opvolging en ondersteuning aan onze coördinatoren, die op hun beurt de mentoren begeleiden. We erkennen het belang van regelmatige coaching, individuele ondersteuning en een open communicatie om de mentoren in staat te stellen hun rol effectief te vervullen. 
Het omgaan met afstand en nabijheid tussen mentor en mentee vormt ook een uitdaging binnen ons project. We begrijpen dat elke mentorrelatie uniek is en dat de behoefte aan fysieke nabijheid of juist meer afstand kan variëren. We moedigen open communicatie aan tussen mentor en mentee, waarbij we respect hebben voor de individuele grenzen en behoeften van eenieder. We streven naar flexibiliteit en het creëren van een ondersteunende omgeving waarin de mentee zich comfortabel voelt om ervaringen te delen en waarin de mentor in staat is om een passende ondersteuning te bieden.
Een verdere uitdaging ligt in het afstemmen op concreet niveau met onze Europese partners. We geloven in de waarde van internationale samenwerking en het uitwisselen van kennis en beste praktijken. Door regelmatige communicatie en dialoog met onze partners, werken we aan een gemeenschappelijke visie en aanpak op het gebied van jeugdhulp. Deze afstemming stelt ons in staat om te leren van elkaars ervaringen en expertise, en zo ons programma voortdurend te verbeteren.
Tot slot is de implementatie en verdere verspreiding van het Mentor+ programma in de jeugdhulp een uitdaging waar we aan werken.

Auteur

vzw De Touter

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant