Praktijk

Homaar - Groeiplek voor jongeren: het hoe en waarom van een laagdrempelig en specifiek zorgaanbod.

Homaar - Groeiplek voor jongeren is een huis voor jongeren van 15 tot 23 jaar die emotioneel vastlopen. We gaan er in een traject van 2 weken overdag samen aan de slag in creatieve ateliers. We denken ook mee wat ze erna nog nodig hebben om verder te groeien. Homaar staat voor een laagdrempelige, huislijke, warme sfeer. Van daaruit zetten we in op hun kwaliteiten en ‘goesting’ om verder te gaan.

Doel

  • Preventieve en laagdrempelige zorg bieden aan jongeren (15-23jaar) die emotioneel vastlopen. Bevorderen van hun mentaal welzijn.
  • Door ons intensief aanbod kunnen we samen met de jongere op korte tijd inzicht verwerven in onderliggende noden én kwaliteiten om van daaruit door te verwijzen naar een gepast vervolgtraject. 
  • De Groeiplek-methodiek verdiepen en als inspirerend voorbeeld delen binnen Vlaanderen en Brussel, verder uitdragen en verankeren binnen het zorglandschap.

Doelgroep

De werking is gericht op jongeren (15 tot 23 jaar) die emotioneel vastlopen en nood hebben aan een tijdelijke intensievere ondersteuning. Deze jongeren kampen o.a. met neerslachtige gedachten, angsten, negatief zelfbeeld, isolement, slapeloosheid... Hierdoor gaat het vaak mis op school en relationeel vlak.

Werkwijze

In de trajecten van twee weken gaan we overdag telkens aan de slag met een groepje van maximum zes jongeren via creatieve ateliers. Dit omvat o.a. muziek, beeld, woord, beweging. 
Daarnaast zijn er vrije ateliers, met ruimte voor het dagdagelijkse zoals koken, wandelen in de natuur en ook gesprekken.

Er wordt ook ingezet op nazorg. Bijna steeds wordt hierbij de context van de jongere betrokken.

Partners

  • Als experimenteel project in het jeugdwerk vallen we onder het Departement Jeugd. 
  • Een van de belangrijkste partners is de Nationale Loterij, waardoor we een sociaal fonds hebben voor jongeren met minder financiële middelen.
  • Financiële ondersteuning is er o.a. via lokale besturen, bedrijven, serviceclubs
  • Doorverwijzers zijn heel divers: psychologen, therapeuten, CLB, netwerk geestelijke gezondheid, jeugdzorg…

Wat maakt je praktijk tot een succes?

Er zijn verschillende factoren die meespelen:

  • De laagdrempeligheid van de Groeiplekken (qua aanbod, financieel…) is uitnodigend voor de jongeren.
  • Creatieve en artistieke media brengen jongeren letterlijk en figuurlijk in beweging.
  • De kleinschaligheid veroorzaakt een intensifiërend effect, er kan op korte tijd meer bereikt worden.
  • Het kortdurende traject stelt de autonomie van de jongere voorop en creëert een grotere betrokkenheid.
     

Welke uitdagingen liggen er voor?

Door het succes van de huidige werking in de Groeiplekken lopen we het risico dat we tijdens sommige periodes van het jaar niet direct een plaats kunnen aanbieden, terwijl het opzet is om zonder wachtlijst te werken. Dit wordt wel voor een deel opgevangen door de relatief grote turnover.

We zijn de Groeiplek-methodiek verder aan het uitschalen in Vlaanderen en Brussel, wat zeker voor enkele ‘groeipijnen’ zal zorgen.

Auteur

Vzw Homaar

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant