Praktijk

De warme wachtkamer

In provincie Antwerpen is er een schrijnend tekort aan capaciteit om jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen (0-6 jaar) toe te leiden naar diagnostiek, behandeling, revalidatie of begeleiding. Als ouders de stap naar hulpverlening zetten, botsen ze op een enorme wachtlijst. Hebben kinderen eerst nood aan diagnostiek, dan gebeurt het zelfs dat een kind en zijn ouders twee keer dienen te wachten, eerst wachten ze op de gepaste diagnostiek om vervolgens te wachten op gepaste behandeling. Die wachttijd heeft negatieve gevolgen voor het kind én de ouders want jonge kinderen ontwikkelen in een snel tempo. Met het project ‘de warme wachtkamer’ voorzien we ondersteuning tijdens deze wachttijd.

Doel

We schatten de belangrijkste noden (op korte termijn) van elk gezin van de wachtlijst zo goed mogelijk in. 
Daarna bieden we deze gezinnen snel ondersteuning. 
Dit doen we door: 

  • ouders informatie en concrete handvatten te geven.
  • ouders wegwijs te maken in het zorglandschap.
  • ouders met elkaar in contact te brengen zodat ze ervaringen kunnen delen. 

Ook de begeleiders van dit jonge kind (in de crèche of kleuterschool) kunnen we ondersteuning bieden.

Doelgroep

ouders en begeleiders van jonge kinderen (tussen 0 en 6 jaar) in de provincie Antwerpen die op een wachtlijst staan van de betrokken organisaties

Werkwijze

Aan de hand van een inschattingsgesprek brengen we de belangrijkste noden van het gezin in kaart. 
Daarna leiden we ouders toe naar één of andere vorm van ondersteuning: 

  • groepsbegeleiding voor ouders: We geven informatie over een bepaald thema aan een groep van ouders (bv. rond communicatie, zindelijkheid, voeding,…). 
  • een kort individueel traject: We ondersteunen ouders in hun specifieke noden.
  • kennisoverdracht: Onze specifieke kennis delen met de begeleiders van het kind in de crèche of in de kleuterschool.

Partners

We werken binnen ‘de warme wachtkamer’ samen met een aantal partners vanuit verschillende sectoren en erkenningen, met name:  

  • Carrewiel + andere CAR uit de provincie Antwerpen
  • Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen Antwerpen
  • Dienst Vroeg- en Thuisbegeleiding Kadodder 
  • MFC Merlijn
  • UZA

Wat maakt je praktijk tot een succes?

De warme wachtkamer is van start gegaan in februari 2023.
Ons project staat nog in de kinderschoenen, maar uit de eerste reacties van ouders merken we dat ‘de warme wachtkamer’ echt wel een verschil maakt. Ouders voelen zich gehoord en gesteund. Ze kunnen tijdens de wachttijd alvast met concrete handvatten aan de slag. Bovendien maken ze al kennis met de organisatie en dienen er bepaalde zaken mogelijks niet meer opgenomen te worden in de behandeling nadien omdat ouders en kinderen hier al mee aan de slag zijn gegaan.

Welke uitdagingen liggen er voor?

Samenwerken met verschillende partners over de sectoren heen vraagt heel wat afstemming en overleg. Het gaat dan zowel over inhoudelijke als organisatorische afstemming:

  • Verschillende regelgeving en financiering maakt het niet altijd eenvoudig om deze afstemming en overleg te realiseren.
  • Er is veel versnippering in het hulpverleningslandschap en een nieuw project vraagt ook afstemming en bekendmaking binnen de verschillende netwerken.
  • Elke organisatie kijkt vanuit zijn eigenheid en expertise met een andere bril naar bepaalde problematieken en inhoudelijke thema’s. De kruisbestuiving en kennisdeling is van onschatbare waarde en vormt een meerwaarde voor elke organisatie. We inspireren elkaar en leren van elkaar. Maar dit vraagt ook tijd. Niet alleen in afstemming maar de organisaties zijn ook ver van elkaar gelegen. 

Auteur

Merlijn

Jaar van publicatie

2023
Vragen?
Neem dan contact op met:
Ook interessant