Onderzoeksrapport

Mapping van het diagnostisch aanbod in Vlaanderen en Brussel

Wat is het?

  • Deze mapping inventariseert de door de overheid gesubsidieerde organisaties (zowel Vlaams als Federaal) met een kernopdracht diagnostiek voor kinderen en jongeren of met diagnostiek als opdracht binnen een breder kader.
  • Het project ontwikkelt apart een sjabloon voor de inventarisatie van het privé-aanbod aan diagnostiek
  • Het project doet een bevraging van het veld (gebaseerd op de inventaris) voor het verzamelen van gegevens over de reële praktijk, de spreiding en de hiaten in het aanbod. Eerder onderzoek1 heeft aangetoond dat organisaties, vanuit hun bezorgdheid om de wachtlijsten beheersbaar te houden, hun doelgroep intern hebben afgebakend, maar niet noodzakelijk afgestemd op de populatiebehoeften. Om bewust te worden van deze populatiebehoeften wordt getracht een verband te leggen met beschikbare demografische en sociologische parameters over de populatie die voor werkgebieden beschikbaar zijn

Waarom is het belangrijk

In 2024 zal het nieuwe organisatiemodel geïmplementeerd worden in een aantal pilootprojecten. Voorafgaand is in een periode van vier maanden een eerste inventaris gevraagd (een mapping) van het beschikbare aanbod aan diagnostiek voor kinderen en jongeren binnen de gesubsidieerde organisaties in Vlaanderen en Brussel. Het resultaat van deze mapping moet de keuze voor pilootprojecten en de toekomstige ontwikkelingen rond samenwerking en toegankelijkheid van diagnostiek ondersteunen.

Opgroeien wil zo zicht krijgen op:  

  • het brede opdrachtenkader waarbinnen diagnostiek aangeboden wordt, 
  • de doelgroep die een antwoord krijgt op zijn diagnostische vragen (leeftijd, problematieken, aanmeldingsvoorwaarden…) binnen de verschillende organisaties en netwerken, en eventuele groepen die geen of onvoldoende antwoord krijgen.  

Auteur

Kim Van der velde, Eva Cloet, Mark Leys

Jaar van publicatie

2024
Ook interessant