Onderzoeksrapport

Gezinsenquête 2021: gezinnen in Vlaanderen in beeld

Wat is het?

Hoe beleven ouders in Vlaanderen de opvoeding van hun kind? Vijf jaar na de vorige gezinsenquête werden opnieuw 9000 gezinnen met kinderen gevraagd om deel te nemen aan de Gezinsenquête. Veel ouders in Vlaanderen vinden het opvoeden van hun kinderen verrijkend en ervaren de opvoeding niet echt als belastend.

Diederik Vancoppenolle verwerkte samen met zijn collega Geraldine Dupont van Opgroeien en Kristien Nys van Odisee de data over opvoeding uit de gezinsenquête van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Waarom is het belangrijk

Hoewel ouders in Vlaanderen de opvoeding van hun kind overwegend positief ervaren, geeft ook een derde aan dat het ouderschap moeilijker is dan gedacht. Dat blijkt uit de Gezinsenquête van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. "De resultaten geven een eerlijk beeld van wat ouderschap is", vertelt Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur bij Opgroeien.

Hoe gebruiken

Bekijk de resultaten online per thema via de website van Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Auteur

Diederik Vancoppenolle en Geraldine Dupont (Opgroeien), Kristien Nys (Odisee-hogeschool, Kenniscentrum Gezinswetenschappen)

Jaar van publicatie

2023
Ook interessant