De toolkit 'Omgaan met Trauma' is bedoeld om jeugdprofessionals een praktische gids te bieden voor het opbouwen van een veilige en ondersteunende omgeving voor kinderen en jongeren die een trauma hebben meegemaakt. De toolkit is aangepast aan verschillende leeftijdsgroepen en biedt een boeiende aanpak om onderwerpen als trauma, stress, zelfzorg en emotioneel welzijn te verkennen.
De toolkit bestaat uit vier belangrijke onderdelen die ontworpen zijn om het begrip van de impact van trauma te verdiepen en traumasensitieve reacties op trauma te begeleiden.
De verschillende onderdelen zijn ook met elkaar verbonden. Zo kan je bv een educatieve poster downloaden met de verhalen uit de podcast.
Kinderen en jongeren die een trauma hebben meegemaakt, worden vaak geconfronteerd met grote uitdagingen in zowel hun emotionele, sociale als educatieve ontwikkeling. Degenen die moeilijke situaties hebben meegemaakt - zoals misbruik, verwaarlozing, onstabiele thuisomgevingen of crisissituaties zoals conflicten en natuurrampen- zijn extra kwetsbaar en kunnen zich overweldigd voelen door deze ervaringen. Hoewel jeugdwerkers een cruciale rol spelen in het ondersteunen van deze kinderen en jongeren, hebben ze vaak geen adequate tools en middelen om dit te doen.
Alle informatie en linken naar alle materialen en vormingen, vind je op de website van Street Smart.
Je kan de materialen in meerdere talen online gebruiken via Street Smart Play of ze via de webshop van Street Smart bestellen.
Elk onderdeel van de toolkit heeft een uitgebreide instructie en handleiding.
Als aanvulling op de toolkit wordt ook een interactieve vorming aangeboden.
Je kan hier de handleiding van alle spelen en activiteiten (met inbegrip van het gebruik van activiteiten, opgebouwd adhv de educatieve posters). In de handleiding vind je ook alle informatie over de opzet van het project en de opbouw van de toolkit.