Materialenpakket

ImmenCité en Rue de la bascule

Wat is het?

ImmenCité  is een bordspel over het leven op straat.

 Het gaat er in de eerste plaats om mensen op een speelse manier te informeren over de problematiek van extreme armoede. Doorheen het spel maken de spelers kennis met al wat daklozen dagelijks beleven. Iets wat voor de meesten eigenlijk onvoorstelbaar is. Aan de basis van dit project licht de nuchtere constatatie van een dakloze persoon: mensen die niet op straat leven, kunnen zich gewoon niet inbeelden wat dat in werkelijkheid betekent.

Rue de la Bascule, het resultaat van een tweede samenwerking tussen DoucheFLUX en Cultures & Santé, is een bewustmakingsinstrument dat bijdraagt tot een beter begrip van de verschillende levenssituaties die tot dakloosheid kunnen leiden en de oplossingen om ze te verhelpen. Door middel van kaarten en discussies onder leiding van een facilitator kunnen de spelers de oorzaken van dakloosheid ontdekken, ingedeeld in vier hoofdthema’s: structureel (sociale bijstand, immigratie, huisvesting, economie), institutioneel (openbare en ondersteunende diensten), relationeel (seksueel, echtelijk en familiaal geweld, scheiding) en persoonlijk (geestelijke gezondheid, ziekte, verslavingen, ongevallen en incidenten).

Waarom is het belangrijk

Het spel heeft een dubbel opzet: enerzijds het grote publiek bewust maken van deze werkelijkheid, anderzijds de daklozen hun ervaringen laten delen. Zij geven het spel vorm op basis van hun eigen positieve of negatieve ervaringen, hun tips voor en kennis van het leven op straat. Het spel moet zoveel mogelijk de realiteit benaderen en de speler beleeft een ware overlevingsslag. Speelkaarten brengen de deelnemer van de ene – echt beleefde! – situatie naar de andere.

 

Hoe gebruiken

ImmenCité  

  • Het spel kan worden gehuurd via het netwerk Cultures & Santé. Het wordt het best gespeeld met een begeleider.
  • Ook te leen via DoucheFLUX

Rue de la Bascule

Rue de la Bascule is opgezet om een breed publiek bewust te maken: jongeren (vanaf 14 jaar), volwassenen en meer in het bijzonder professionals en vrijwilligers in de vrijwilligerssector, de sociale sector en het onderwijs.

  • Rue de la Bascule kan worden gedownload op de website van Cultures & Santé, en kan op verzoek worden gehuurd bij haar netwerk van documentatiecentra.

Auteur

Douche Flux

Jaar van publicatie

2015
Ook interessant