De toetsstenen vormen een set van basisprincipes die helpen om diagnostische processen eerlijk en respectvol te laten verlopen, vooral bij cliënten uit kansengroepen. Ze zijn bedoeld als reflectiekader voor professionals die werken met een diverse cliëntenpopulatie.
De toetsstenen sluiten aan bij de fasen van handelingsgerichte diagnostiek (HGD) en de Algemene Intersectorale Richtlijn Diagnostiek (AIRD). Deze kaders bieden een gedragen en praktijkgericht fundament dat perfect aansluit bij de doelstellingen van faire diagnostiek.
Professionals botsen op specifieke drempels bij diagnostiek voor cliënten uit kansengroepen. Tests sluiten soms onvoldoende aan bij de leefwereld van de cliënt, contextuele factoren worden te weinig meegewogen, en culturele verschillen blijven onderbelicht. Dat zorgt niet alleen voor oneerlijke beoordelingen, maar ook voor gemiste kansen op gepaste hulp.
De toetsstenen bieden een uitnodiging tot kritische reflectie. Ze helpen om stil te staan bij vragen als: past deze test bij deze hulpvraag? Is de gebruikte normgroep wel representatief? Zijn er onbewuste vooroordelen in mijn interpretatie?
Een heel praktische toepassing is om de toetsstenen bijvoorbeeld te gebruiken bij casusbesprekingen in teamverband. Zo worden blinde vlekken sneller zichtbaar.