Boek

Een leven lang opgejaagd.

Wat is het?

Wie zijn de woonwagenbewoners in Vlaanderen en Brussel?

Wat is het verschil tussen Manoesj, Voyageur en Rom?

Hoe kan een duurzaam beleid onze samenleving ten goede komen?

Waarom is het belangrijk

Doorheen de voorbije eeuwen zijn woonwagenbewoners constant opgejaagd, en behandeld vanuit wantrouwen en onbegrip. Omdat ze geen veilige haltes vinden, blijven ze bovendien ook vandaag nog gedwongen om rond te trekken. Maar steeds minder (of zelfs niet) investeren in een relatie met kleinere gemeenschappen maakt het nog moeilijker voor hen om uit hun precaire positie te geraken. Met meer confrontaties en conflicten tot gevolg.

Hoe gebruiken

Op basis van een unieke praktijkexpertise en getuigenissen van woonwagenbewoners zelf, maakt dit boek komaf met de stereotypen rond een diverse bevolkingsgroep. Een leven lang opgejaagd gaat in tekst en beeld in op de diversiteit onder groepen van woonwagenbewoners, maar ook op hun unieke geschiedenis, en op hoe de vaak precaire situaties waarin woonwagenbewoners moeten leven, aangepakt kunnen worden.

Dit boek onderzoekt de mechanismen van uitsluiting en stelt een concrete visie voor op basis van wederzijds respect en voortdurende dialoog. Een leven lang opgejaagd legt de meerwaarde bloot die een beter begrip van een verborgen leefcultuur voor de hele samenleving kan opleveren.

Auteur

Kim Janssens

Jaar van publicatie

2019

Cover

een-leven-lang-opgejaagd.jpg
Ook interessant