Wraparound Care

De Wraparound methodiek ontstond vanuit de vaststelling dat de hulp aan kinderen met een complexe problematiek en hun gezinnen vaak niet het gewenste resultaat opleverde en iithuisplaatsingen niet vermeden konden worden. Met het doel kinderen en jongeren op een gezonde manier te kunnen laten opgroeien in hun eigen context werd deze methodiek ontwikkeld.
Ga snel naar...

Het model installeert een ondersteunend netwerk rond het gezin. Het gezin kiest waaraan gewerkt moet worden en wat ze nodig hebben an ondersteuning. Een belangrijk uitgangspunt in deze methodiek is om te vertrekken vanuit de kracht van gezinnen.

Ontstaan?

Het model is geleidelijk gegroeid vanuit verschillende intiatieven voor community based zorg voor kinderen, jongeren en hun gezinnen. In het begin van de jaren 2000 ontstond de nood om deze vorm van zorg meer af te bakenen en te verduidelijken. Het National Wraparound Initiative ontstond als collaboratie tussen 3 Amerikaanse onderzoekscentra in Portland, Baltimore en Washington.

Theoretische basis?

Het model groeide vanuit de praktijk en de ervaring dat de bestaande hulpverlening aan gezin in complexe situaties er vaak niet in slaagt kinderen en jongeren te laten opgroeien in hun eigen context. 

Wetenschappelijke onderbouwing?

Diverse studies werden uitgevoerd naar de implementatie van het model in verschillende settings. Schurer ea maakten in 2017 een overzicht van die studies en trokken de conclusie dat er veel gegevens voorhanden zijn over Wraparound Care, maar dat er meer onderzoek nodig is over werkzame bestanddelen en effectiviteit.

Nog niet gevonden wat je zocht?
Vraag het aan team EXPOO
Medewerkers van team EXPOO kijken lachend naar de camera

Het team van EXPOO (Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien) biedt betrouwbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke informatie en kennis. Heb je vragen of suggesties, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Team EXPOO