Triple P

Triple P is een preventieprogramma gericht op ondersteuning van gezinnen en opvoeding (‘parenting’). De drie P’s staan voor Positive Parenting Program.
Ga snel naar...

Het programma wil ernstige gedrags-, emotionele en ontwikkelingsproblemen bij kinderen voorkomen via

  • het verhogen van kennis, vaardigheden, en zelfvertrouwen van ouders
  •  het bevorderen van een zorgende, veilige, betrokken omgeving die beperkt is in conflicten en vrij van geweld
  • het stimuleren van de sociale, emotionele, cognitieve ontwikkeling en taal- en gedragscompetentie doorheen positief ouderschap.

In een positieve opvoeding wordt een ondersteunende omgeving gecreëerd, waarin kinderen kunnen ontwikkelen tot gezonde en actieve individuen in de maatschappij. Kinderen krijgen in een positieve opvoeding de kans om de sociale, emotionele en zelfregulerende vaardigheden op te bouwen die ze nodig hebben doorheen hun leven. Ouderschap wordt beïnvloed door heel veel uiteenlopende factoren. Triple P erkent die verschillende invloeden op ouderschap en wil ouders helpen om hun zelfvertrouwen, vaardigheden en kennis in verband met opvoeden te verhogen. Triple P doet dit door het scheppen van een ondersteunende context waarin ouders kunnen nadenken over hun ouderschap en kennis en vaardigheden aangereikt krijgen die ze kunnen toepassen in hun dagelijkse interactie met hun kind. Triple P hecht bijzondere aandacht aan zelfregulering bij ouders.

Auteur?

Matthew Sanders, Professor Klinische Psychologie University of Brisbane, Australië, hoofd Family and Parenting support Centre, Brisbane.

Theoretische basis?

  • Sociale leertheorie 
  • Gedragswetenschappen 
  • Cognitieve psychologie 
  • Ontwikkelingspsychologie en ontwikkelingspsychopathologie 
  • Volksgezondheidsonderzoek

Wetenschappelijke onderbouwing?

Het Triple P systeem wordt sinds meer dan 30 jaar onderzocht in verschillende centra wereldwijd.

Nog niet gevonden wat je zocht?
Vraag het aan team EXPOO
Medewerkers van team EXPOO kijken lachend naar de camera

Het team van EXPOO (Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien) biedt betrouwbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke informatie en kennis. Heb je vragen of suggesties, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Team EXPOO