Taalstimulering en meertaligheid

Taalstimulering

Kinderen leren taal snel en onbewust. Maar ze leren taal niet automatisch. Een goed taalaanbod is cruciaal. Want baby’s leren de taal die vaak met hen wordt gesproken. Praat daarom vanaf de geboorte veel met een baby in de taal die je het beste kan. Ook al praat je baby nog niet, hij leert volop taal! 

Taalstimulering hoeft geen zware opdracht te zijn, integendeel. Het kan best op een spontane manier doorheen de dag en tijdens allerlei bezigheden met je baby of peuter. 

Ouders en andere opvoeders, zoals grootouders, kinderbegeleiders en andere professionals … spelen een belangrijke rol: zij helpen om een taal of talen goed te leren.   

Professionals zijn vaak samen met jonge kinderen en kunnen zo hun taalontwikkeling stimuleren. Bovendien werken zij samen met ouders, zowel in de kinderopvang als in de gezinsondersteuning. Ze kunnen ouders ondersteunen bij hun talige opvoeding, bijvoorbeeld als ze vragen hebben over de taalontwikkeling van hun kind. En ze kunnen meertalige ouders informeren en ondersteunen bij hun meertalige opvoeding.  

4 kernprincipes van taalstimulering

  1. Praat veel met een baby 

    Hoe meer je praat met een baby, hoe meer kansen een baby krijgt om taal te horen, klanken en woorden te herkennen en nieuwe woorden te leren. Praat niet alleen ‘tegen een baby’ maar ook ‘met een baby’: voer echte gesprekjes samen. Reageer bijvoorbeeld op de geluidjes, bewegingen of glimlach van de baby. Eet- en verzorgingsmomenten zijn ideale babbelmomenten. 
     
  2. Begin vanaf de geboorte

    Ook al spreken ze zelf nog niet, baby’s leren al volop taal. Ze genieten enorm veel van je aandacht als je met hen praat, zingt of voorleest. Een baby houdt van je stem en reageert op allerlei manieren. Oogcontact, huilen of lachen zijn de eerste en belangrijke vormen van communicatie: de allereerste pogingen van een baby om jouw aandacht te zoeken en je iets te vertellen.
     
  3. Praat de hele dag door

    Praten met een kind kan de hele dag. Doe dat op een spontane manier tijdens allerlei bezigheden met een baby of peuter: tijdens het eten en verzorgen, een wandeling, als je samen speelt, … Je kan vertellen wat je doet of wat er rondom jullie gebeurt.  
     
  4. Op verschillende manieren: vertellen, zingen, voorlezen ... 

    Je kan de taalontwikkeling van een kind op verschillende manieren stimuleren. Een liedje zingen, gezellig een boek lezen, een verhaal vertellen of samen spelen zijn allemaal leuke manieren om samen met een kind bezig te zijn met taal!

Tips en videomateriaal om de taalontwikkeling te stimuleren vind je op de website van Kind en Gezin.

Professor Esli Struys vertelt hoe je taalontwikkeling kan stimuleren