Inclusie specifieke zorgbehoefte

Inclusieve opvang

Sommige kinderen hebben door medische of psychosociale problemen specifieke ondersteuning nodig. Inclusieve kinderopvang is de opvang van kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte samen met kinderen zonder specifieke ondersteuningsbehoefte.

Iedereen welkom ook kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte

Kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte willen net als andere kinderen spelen, vrienden maken en nieuwe dingen ontdekken. Hun ouders kiezen vaak bewust voor de opvang van hun kind samen met kinderen die geen specifieke ondersteuningsbehoefte hebben. 

Inclusieve kinderopvang is verrijkend voor alle betrokkenen: het kind met specifieke ondersteuningsbehoefte, de andere kinderen in de opvang, de opvang en de ouders.

Een goede samenwerking met ouders

Goede communicatie en overleg met de ouders is ook voor inclusieve kinderopvang belangrijk.

  • Wat verwachten de ouders van de opvang en wat kan jij als opvang bieden?
  • De ervaringen van ouders helpen de kinderbegeleiders het kind goed op te vangen.
  • De opvang houdt rekening met elk kind, maar er kan niet worden verwacht dat je zelf gespecialiseerde zorgen opneemt zoals kinesisten, logopedisten, psychologen of verpleegkundigen dit doen.
  • Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling van een kind, bespreek je dit met de ouders en luister je naar hun ervaring.

Elisabeth De Schauwer, gastprofessor aan de Vakgroep Orthopedagogiek UGent, verrichtte onderzoek naar inclusieve kinderopvang. Ze sprak met ouders van kinderen met een beperking over wat zij van een opvang verwachten. In dit artikel kom je de belangrijkste inzichten uit het onderzoek te weten, waar je als opvang zelf mee aan de slag kan gaan. 

Beleid Inclusieve Opvang

Kind en gezin streeft naar een kwaliteitsvolle opvang om de hoek voor elk kind. Ouders van een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte hebben het recht om te kiezen tussen gewone en gespecialiseerde opvang.

Inclusieve kinderopvang sluit aan bij 'Perspectief 2020'. Dit ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap kiest voor 'zoveel mogelijk gewoon in de samenleving en zo weinig mogelijk uitzonderlijk en afzonderlijk'. 

Inclusieve kinderopvang is structureel voorzien in de regelgeving kinderopvang en wordt financieel ondersteund. De kinderopvang krijgt zo een steuntje in de rug voor de extra inspanningen die ze voor inclusieve kinderopvang doet.


De Centra voor Inclusieve Kinderopvang bieden zelf inclusieve opvang aan. Ze sensibiliseren en ondersteunen opvanglocaties bij het versterken van hun inclusieve werking.

Pionieren in samenwerking: inclusieve kinderopvang

Van 2019 tot 2021 liepen er 13 trajecten in het kader van de oproep 'Pionieren in samenwerking: inclusieve kinderopvang'.

Organisatoren kinderopvang, Multifunctionele Centra (MFC) en Centra Inclusieve Kinderopvang (CIK) zochten uit op welke manier er meer kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften inclusief kunnen worden opgevangen.

Lees hier de overkoepelende lessen, geleerd uit de pioniersprojecten.

Vind snel alle informatie over Inclusieve Opvang op de pagina van Kind en Gezin:

  • Over inclusieve opvang
  • Campagne 1,2,3 Inclusie
  • Subsidie
  • Inspiratie
  • Centra Inclusieve Kinderopvang
  • Ondersteuning van het VAPH
  • Beleid rond inclusieve Opvang
  • ...
Gerelateerde thema's